De bus van TESO die van de weg geraakte toen de Eendrachtpolder op 1 februari 1953 vol water stroomde.
De bus van TESO die van de weg geraakte toen de Eendrachtpolder op 1 februari 1953 vol water stroomde.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Vluchten voor dijkdoorbraak Eendrachtpolder

Historie

Het is maandag 68 jaar geleden dat tijdens de Watersnoodramp de dijk van de Eendrachtpolder brak en zes Texelaars daarbij om het leven kwamen.

De zwaar geteisterde dijk van de Eendrachtpolder viel in de ochtend van 1 februari 1953 ten prooi aan de zware storm en het hoge water en bezweek over een lengte van zo’n 120 meter. 

Een groep Texelaars die bezig was de geteisterde dijk te behouden, moest vluchten voor hun leven om zichzelf op tijd uit de Eendrachtpolder in veiligheid te brengen. 

Willem Dijker, Redmer IJska, Jan Koopman, Dirk Kuip, Wieger Bernardus en Siebren Walsweer kwamen bij de ramp om het leven. Vijf van hen liggen begraven in De Waal. 


Cor de Wolf legt tijdens de herdenking in 2017 bloemen op de graven van de Texelaars die bij de Watersnoodramp verdronken.

De Texelaars die de dijk beschermden, waren op 1 februari 1953 in de vroege ochtend met een bus van TESO naar de Eendrachtpolder gebracht. Tijdens herdenkingen is meermalen aangekaart dat de sfeer in de bus aanvankelijk gezellig was, maar dat het aangekomen bij de Eendrachtpolder meteen duidelijk was dat het menens was.

Tijdens herdenkingen is meermalen de tragiek benoemd dat de mannen die in 1953 in de ijzige kou en het slechte weer op de dijk werkten voor wat ze waard waren niet wisten dat de bewoners en het vee van de boerderijen Zeeburg en Irene in de polder intussen al in veiligheid waren gebracht.

Het werd in 1953 op 31 januari al duidelijk dat het mis dreigde te gaan met het water. Een aantal delen van Texel (waaronder de Prins Hendrikpolder) maakte zich toen al op voor een eventuele evacuatie voor het geval het mis zou gaan met het water.

In de nacht van zaterdag op zondag waren een hoop mensen al in touw om het gemaal bij De Schans te behouden (daar werden zandzakken en rails gebruikt om te voorkomen dat het zeewater kon binnenstromen). Later op de zondag was het eveneens spannend bij het Wagejot.

De Watersnoodramp kostte landelijk 1836 mensen het leven en zette in 1953 grote delen van Zeeland, West-Brabant en Zuid-Holland onder water.

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 10 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45