De losgebroken koe op het wad. (Foto Eckard Boot)
De losgebroken koe op het wad. (Foto Eckard Boot)

KNRM redt losgebroken koe van het wad

Algemeen

De KNRM en diverse Texelaars hebben donderdag een losgebroken koe van het wad gered. Het dier was via de Vlakte van Kerken onderweg richting de VC-boei en zou bij opkomend water vermoedelijk verdronken zijn.

De bemanning van de KNRM voer naar de VC-boei bij De Cocksdorp om de koe lopend tegemoet te gaan. Volgens schipper Sidny van Zon was het dier vrij wild en moeilijk benaderbaar, maar lukte het de koe rechtsomkeert te laten maken.

'Hij moest al door een gedeelte waar water stond, maar dat redde de koe nog', aldus Van Zon. Na terugkomst bij de dijk werd het losgebroken dier meegenomen door de boer. Evert Rikkenberg, Herman Blom, Dennis Wetenkamp, Loran Tinga, Eckard Boot en Froukje Krist hielpen mee de koe in de veiligheid te brengen.

Het KNRM was donderdag ook al in touw voor een zeilschip dat bij de Bollen ten oosten van Oudeschild was vastgelopen. Het ging om een acht meter lang zeiljacht met drie mensen aan boord. Na hulp van de KNRM kon het schip, onderweg van Andijk naar Oudeschild, zelfstandig verder varen.

Eerder van de week werden de Francine Kroesen en de Beursplein opgeroepen voor een Duits zeilschip dat vlak onder Vlieland water maakte. Het schip was met het roer tegen een zandbank aangelopen, waardoor lekkage ontstond. De KNRM hoefde uiteindelijk niet in actie te komen, omdat de bemanning al met een berger aan de slag was gegaan.

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 14 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 17 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 20 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 21 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00