Afbeelding
Foto: Adriaan van Liere

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Gedeeltelijke lockdown tegen virus

Algemeen

Er geldt vanaf woensdagavond in ieder geval voor de komende vier weken een gedeeltelijke lockdown om de groei van het aantal coronabesmettingen terug te dringen.

Dat hebben premier Rutte en minister De Jonge dinsdagavond bekendgemaakt tijdens de persconferentie over de nieuwe maatregelen.

Rutte benoemde acht maatregelen die samenhangen met de gedeeltelijke lockdown. Cafés en restaurants gaan de komende vier weken dicht, evenals de terrassen. Het blijft wel mogelijk om eten af te halen. Hotels blijven open en mogen eten en drinken aan de eigen gasten verzorgen.

De groepsgrootten gaan binnen en buiten naar maximaal vier mensen uit verschillende huishoudens. In binnenruimtes waar mensen zitten, geldt een maximum aantal personen van 30. Thuis mogen nog maximaal drie personen per dag worden ontvangen en ‘blokjesverjaardagen’ waarbij er telkens achter elkaar kleine groepjes langskomen op een verjaardag zijn volgens Rutte ook verboden.

De sportcompetities worden stilgelegd en de sportkantines, kleedkamers en douches blijven dicht. Jeugd mag wel blijven sporten, maar er zijn geen wedstrijden meer. Individuele sporten mogen nog wel, maar dan ook met maximaal vier personen. Sportscholen blijven geopend.

Evenementen worden verboden met uitzonderingen voor warenmarkten, beurzen en congressen, bioscopen en theaters, wedstrijden en betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties.

In de detailhandel worden volgens Rutte afspraken gemaakt over strikte naleving van de protocollen en het ontsmetten van winkelwagens. Als het te druk wordt, of als de basisregels worden niet nageleefd kan (een deel van) een locatie gesloten worden. De handhaving wordt aangescherpt.

Verpleeghuizen en verzorgingshuizen blijven open, maar het kan wel zijn dat het bezoek wordt beperkt. Scholen blijven gewoon open. Zodra het juridisch geregeld is, komt er een mondkapjesplicht in publieke binnenruimten.

Mensen die op vakantie gaan, kregen het advies om zoveel mogelijk binnen te blijven, ook met maximaal vier personen te zijn en het aantal uitstapjes zoveel mogelijk te beperken. Toeristen blijven dus wel welkom.

Minister De Jonge sprak van “een week of vier” dat de gedeeltelijke lockdown van kracht is. Over twee weken wordt de balans opgemaakt en volgens De Jonge bekeken of alles op de goede weg zit of dat er mogelijk nog meer maatregelen moeten komen om het aantal besmettingen omlaag te krijgen.

De premier benadrukte dat er niet om gaat om specifiek sectoren aan te pakken, maar dat gekeken is aan welke knoppen er gedraaid kan worden om de besmettingen terug omlaag te krijgen. Het kabinet staat volgens hem klaar met steunpakketten voor de getroffen ondernemers.

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 13 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45