Kat doodt watersnip.
Kat doodt watersnip. Foto:Luc Hoogenstein

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Actie tegen zwerfkatten in Texelse natuur

Algemeen

In oktober begint er op Texel een grootschalige actie van Staatsbosbeheer om zwerfkatten weg te halen uit natuurgebieden.

Katten die niet gechipt zijn en rondlopen in de natuur gaan naar de overkant waar ze volgens SBB worden herplaatst in een geschikte leefomgeving. 

Vooruitlopend op het vangen van katten in de natuur wordt er zaterdag 3 oktober een gratis chipactie van katten gehouden op het parkeerterrein bij de TXL sporthal aan de Emmalaan in Den Burg.

Daar komt dan van 10:00 tot 14:00 uur een zogeheten Vis & Chip drive-through waar Texelaars hun huiskatten kunnen laten chippen. De chip wordt ook geregistreerd. Dierenartsen van Dierenartspraktijk Texel doen dat in een mobiele operatiekamer van Stichting Zwerfkatten Nederland.

De gratis chipactie wordt gehouden door Stichting Zwerfkatten Nederland en Stichting DierenLot in samenwerking met de gemeente, nationaal park Duinen van Texel, LTO Texel, De Lieuw, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

Om wachttijden te voorkomen, is vooraf aanmelden volgens SBB verplicht. Naam en adresgegevens kunnen gemaild worden naar texel@staatsbosbeheer.nl onder vermelding van chipactie.

Er wordt vanaf oktober actie ondernemen tegen zwerfkatten op het eiland, omdat die een bedreiging zijn voor beschermde soorten zoals de noordse woelmuis, tapuit en grutto. “Bij de actie zal het onderscheid tussen huiskat en zwerfkat worden gemaakt door de aanwezigheid van een chip met registratie.”

Verdwaalde katten met een chip kunnen volgens SBB teruggebracht worden naar hun eigenaar. “Ook als je kat een ongeluk gehad heeft, willen we je zo snel mogelijk kunnen bereiken. Daarnaast willen we niet dat een huiskat wordt aangezien voor zwerfkat.” 

Bordje bij paal 9.
De Lezersfoto - Zand erover Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Vacature Service Monteur Texel 15 uur geleden
De kranten zijn met een jaar vertraging te vinden op de site van het Regionaal Archief.
Texelse Courant van 1887 tot 2022 in digitaal Regionaal Archief Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Texel zoekt een Regisseur voor het Huis van Ontwikkeling 17 uur geleden
Afbeelding
Zeepaardjes naar zee Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Twee vacatures bij Kabeltex 18 uur geleden
In de Royal Opera House voorstelling zondag deze keer klassiek ballet met Het Zwanenmeer.
Strangers, Furiosa en Zwanenmeer in bios Algemeen 19 uur geleden
Bram Teeuwen en Bram Raaijmakers van de Texelse Bierbrouwerij met de eerste prijzen van de Dutch Beer Challenge 2024.
Twee keer goud voor Texelse bieren Algemeen 22 uur geleden 1