De Cornelis Dito in actie om een zeiljacht vlot te trekken.
De Cornelis Dito in actie om een zeiljacht vlot te trekken. Foto: KNRM Texel

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Drukke week voor redders KNRM

Algemeen

De KNRM in De Koog en Oudeschild heeft een behoorlijk drukke week achter de rug; de redders kregen gemiddeld één alarmering per dag om schepen vlot te trekken dan wel mensen van het strand te halen.

De Cornelis Dito uit Oudeschild moest maandag 20 juli op pad om een vastgelopen tweemaster van de Bollen (ten oosten van Oudeschild) te halen. Het schip was precies op het moment dat het water op zijn hoogst was vastgelopen, dus haast was geboden. Het lukte de bemanning om het 27 meter lange schip na geruimde tijd langzaam zijwaarts te trekken en te bevrijden uit de benarde positie.

Diezelfde avond werd het kusthulpverleningsvoertuig uit De Koog 's avonds laat gealarmeerd om de ambulance assistentie te verlenen. Bij paal 28 was een minderjarige vrouw door alcohol onwel geworden, waarna het resterende jeugdige gezelschap waar ze deel van uitmaakte in paniek de hulpdiensten had gebeld. "De jongedame werd met behulp van de KNRM van het strand gehaald en in de ambulance behandeld."

Dinsdagmiddag moest het kusthulpverleningsvoertuig bij paal 20 zijn waar een vrouw gewond was geraakt, nadat er een surfboard tegen haar hoofd was gekomen. Zij werd met het voertuig van de KNRM van het strand naar de klaarstaande ambulance gebracht en daar verder behandeld.


Lostrekken van een schip. - Foto KNRM Texel

Donderdagmiddag 23 juli was de Cornelis Dito weer aan de beurt in het Malzwin (ten oosten van Den Helder) om een vastgelopen zeiljacht vlot te trekken. Het zeiljacht, met aan boord twee volwassenen en twee kinderen was door een navigatiefout aan de grond gelopen. "De bemanning trok het jacht naar dieper water, waarna het zelfstandig verder kon varen naar Texel.

Vrijdagmiddag 24 juli  moest er in het Scheer (ten oosten van De Schorren) een jacht met twee personen aan boord worden vlotgetrokken en zaterdagmiddag 25 juli was er melding van een schip dat een touw in de schroef had gekregen. De bemanning van de Cornelis Dito was vervolgens net terug op de wal in Oudeschild toen de pieper opnieuw ging; nu voor een schip dat van de Bollen moest worden gehaald. "Ook dit is opgelost."

Afbeelding
Stella Maris ontvangt Sint bij Bonte Belevenis Algemeen 2 uur geleden 1
Afbeelding
Olifant duikt op bij voormalige school De Akker Algemeen 6 uur geleden 3
Afbeelding
Programma's Ouwe Sunderklaas Algemeen 4 dec., 12:30 2
Afbeelding
Goed weekend voor Denise Betsema Algemeen 4 dec., 12:00 3
Afbeelding
Enquête: 89 procent wil helft of meer energie duurzaam opwekken Algemeen 3 dec., 11:30 3
Afbeelding
Texelse Santa Run Algemeen 3 dec., 10:11 13
Afbeelding
De lezersfoto - Winter is coming Algemeen 3 dec., 08:30 3
Afbeelding
Auto van de weg door gladheid Algemeen 2 dec., 20:00 15