Het bezettingscijfer gaat de komende weken over de 95 procent.
Het bezettingscijfer gaat de komende weken over de 95 procent. Foto: KADO Texel

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

"Eilandvoordeel zo eilandnadeel"

Algemeen

Het toerisme op Texel is na weken stilte weer flink op gang gekomen. Niet alleen trouwe gasten weten het eiland te vinden, ook een nieuwe groep koos voor Texel als vakantiebestemming. Toch is het volgens VVV-directeur Frank Spooren allemaal nog breekbaar.

"Laten we beginnen met de positieve punten. We kunnen wel stellen dat de toeristen Texel ook na de intelligente lockdown weer weten te vinden. De TESO zette vorige week zeven procent meer auto’s over ten opzichte van vorig jaar in dezelfde week en de bezettingsgraad op het eiland overstijgt de komende weken zelfs de 95 procent. Het is druk op het eiland inderdaad, maar beheersbaar. De TexelMap-app die laat zien waar het rustig en druk is op het eiland wordt steeds vaker gedownload: de afgelopen week 16.800 keer, een stijging ten opzichte van de afgelopen weken (15.000, 13.500, 12.000 en 10.000 keer)."


Frank Spooren vergelijkt het eerste halfjaar met het eerste halfjaar van 2019. Normaliter wordt een dergelijke vergelijking per kwartaal gedaan, maar omdat beide kwartalen zijn beïnvloed door de coronaperiode, is besloten de cijfers ditmaal samen te voegen. Texel is in het eerste halfjaar van 2020 voor meer gasten een hoofdvakantie (+5,09 procent t.o.v. het eerste halfjaar van 2019). Opvallend is dat het aantal gasten dat voor de eerste keer Texel bezocht in deze periode is gedaald met 4,29 procent. De gast die Texel al zes keer of vaker heeft bezocht, is in het eerste half jaar gestegen met vier procent. "De vaste gast is Texel in deze periode gelukkig dus trouw gebleven. Wel lag de gemiddelde leeftijd van de 'hoofdboeker' in mei en juni zes jaar lager en ontvingen we ook een nieuwe doelgroep. Of de coronacrisis heeft gezorgd voor een jongere bezoeker op de langere termijn zal moeten blijken, maar VVV Texel zal deze groep proactief blijven benaderen."

Prijs-kwaliteitsverhouding


Ten opzichte van het eerste halfjaar van 2019 is de algehele prijs-kwaliteitsverhouding van het verblijf op Texel nu boven de norm van het cijfer 8 gekomen. "Dat is voor het eerst sinds het tweede kwartaal 2018. Waar die hogere waardering vandaan komt, zijn we nog aan het onderzoeken. Dit kan ook een corona-effect zijn. Maar het is goed nieuws natuurlijk", stelt Spooren. Men beoordeelt Texel als vakantie-eiland gemiddeld met een 8,6. Dat is gelijk aan het eerste halfjaar van 2019. Overige kwaliteitsscores blijven stabiel.

Men beoordeelt Texel als vakantie-eiland gemiddeld met een 8,6. Dat is gelijk aan het eerste halfjaar van 2019. Overige kwaliteitsscores blijven stabiel

In het eerste halfjaar van 2020 geven gasten aan vaker naar Texel te zijn gekomen om actieve dingen te doen (+ 6,85 procent) wanneer je dit vergelijkt met dezelfde periode vorig jaar. De reden om voor cultuur naar Texel te komen is met 3,36 procent gedaald. Dit zal wellicht te maken hebben met de tijdelijke sluiting van musea en het niet doorgaan van evenementen vanaf half maart. Ook het komende jaar zullen zeker grotere evenementen niet doorgaan en ook in musea draait men in veel gevallen nog niet volop.

Niet verrassend is dat met name de buitenactiviteiten een stijging laten zien. Denk hierbij aan wandelen, fietsen, strandbezoek en natuur beleven. De stijging bij wandelen en fietsen is + 6,35 procent. Het strandbezoek + 2,75 procent en ‘natuur beleven’ + 4 procent. Vanaf half maart tot de bredere openstelling vanaf 1 juni waren dit ook zo ongeveer de enige activiteiten die de - weinige aanwezige - toeristen konden ondernemen. Veel winkels waren een tijd gesloten, net als musea en toeristische attracties. De grootste daling zit dan ook qua activiteiten bij winkelen, museumbezoek, diverse vaartochten en horecabezoek.


KADO Texel

Uit de enquêtes van VVV Texel komt naar voren dat er een kleine stijging is onder het aantal gasten dat van plan is terug te komen (+0,7 procent). Op de vraag hoe gasten op het idee gekomen zijn om naar Texel te komen, antwoordt een grotere groep respondenten dat het uit gewoonte is (+ 4,29 procent) of dat ze geïnspireerd zijn door de website van de VVV Texel (+2,78 procent). Via familie of vrienden komen de respondenten in het eerste halfjaar van 2020 minder vaak op het idee om naar Texel te komen (-5,66 procent t.o.v. het 1e half jaar 2019).

Qua samenstelling van het reisgezelschap zijn het wederom de koppels die Texel weten te vinden

Qua samenstelling van het reisgezelschap zijn het wederom de koppels die Texel weten te vinden. Let wel, het gaat hierbij om het eerste halfjaar. In het derde kwartaal is dit naar verwachting anders, omdat het nu het absolute hoogseizoen is. In de zomervakantie zijn vanzelfsprekend meer gezinnen op vakantie en ook uit landelijke onderzoeken blijkt dat meer mensen voor vakantie in eigen land kiezen.

Tweede golf desastreus

In het straatbeeld lijkt het qua drukte alweer een normale zomer en sommige logiesverstrekkers met vakantiewoningen spreken al uit het verlies van de eerste coronaweken nog goed te maken als er geen tweede golf met samenhangende beperkingen komt. "Huisjes zitten voor de komende tijd volgeboekt en dit segment kwam sowieso als eerste weer op gang. Maar bij hotels en b&b's was dit in de eerste fase minder het geval. Mensen waren voorzichtiger en dit geldt ook voor sommige eigenaren van b&b's die zelf in de risicogroep zitten. Als je kijkt naar de groepsverblijven, die kunnen nu nog niet veel en het is nog niet duidelijk hoe dat allemaal gaat lopen. Die hebben dus een enorme klap gehad en ook nog geen perspectief."


KADO Texel

Net als veel ondernemers ziet ook Spooren dat mensen het soms lastig vinden om zich aan de maatregelen te houden. "Ook wie het zelf onzin vindt, vraag ik toch om de regels aan te houden. Samen met bijvoorbeeld TOP en de gemeente proberen we de gasten zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de regels die hier gelden. In Duitsland geldt de beperking van 'één per gezin' in de supermarkt bijvoorbeeld niet. Het is niet altijd kwade wil, soms is het ook onwetendheid en dus belangrijk om de gasten te blijven informeren en risico’s te minimaliseren! Ook op straat is het echt de bedoeling dat men de drukte niet opzoekt en dat men zich aan de anderhalve meter probeert te houden. De gemeente heeft op drukke plaatsen ook extra zeeppompjes op straat staan. Let goed op, als Texel nog een keer voor een groot deel op slot moet, is dat desastreus."

Één besmetting is genoeg

De cijfers tot en met juni. De laatste weken plussen de cijfers juist weer en in juli zal dan ook een ander beeld ontstaan.

Ook Spooren ziet dat er mensen zijn die zich zorgen maken over de drukte en de eerste roddels over toeristen die met corona zouden zijn overgebracht naar het ziekenhuis, zijn hem niet ontgaan. "Dat soort geruchten moeten we direct elimineren. Het kan uiteindelijk gebeuren dat hier iemand is die besmet is, dat hoeft helemaal niet heel gevaarlijk te zijn. Met de inmiddels aanwezige kennis, kan dit snel opgemerkt worden en zo iemand kan dan snel in quarantaine worden geplaatst. Maar als er dan zo'n besmetting is, is er niet veel voor nodig of er staat in een grote krant ‘Besmettingshaard op Texel’. 

'Oh Texel, daar is corona' en dan regent het (weer) annuleringen en ben je echt verder van huis

Toen corona uitbrak was je eilandidentiteit een voordeel, omdat men dan het idee had 'dat corona daar juist niet is', maar dit kan net zo makkelijk je nadeel worden. Dat dan de associatie wordt: 'Oh Texel, daar is corona' en dan regent het (weer) annuleringen en ben je echt verder van huis. Ik hoop - los van het gezondheidsvlak - dat er geen tweede golf komt en dat we ons bij de feiten houden en niet bij onderbuikgevoelens. Het is allemaal nog heel breekbaar, nieuwe, strengere maatregelen zouden veel ondernemers niet te boven komen."

Hoe het tweede halfjaar verloopt is volgens Spooren moeilijk te voorspellen. "Dat hangt af van de situatie. Hoe ontwikkelt de coronasituatie zich en volgen er nieuwe maatregelen? Voor nu ziet het er goed uit, al zijn er ook nog ondernemers die nog lang niet volledig kunnen draaien, onderschat dat niet."

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 13 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3