VVV-directeur Frank Spooren ontvangt het eerste boekje van Cor van Heerwaarden in bijzijn van diverse deelnemende kunstenaars.
VVV-directeur Frank Spooren ontvangt het eerste boekje van Cor van Heerwaarden in bijzijn van diverse deelnemende kunstenaars. Foto: Lange juni

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Kunstenaars vinden weg in coronacrisis

Algemeen

Zoals bij bijna alles zette de coronacrisis ook een streep door kunstroute Klifhanger. Maar Cor van Heerwaarden zou Cor van Heerwaarden niet zijn als hij niet wat bedacht. Inmiddels zijn er in samenwerking met vele Texelse kunstenaars - en binnen alle richtlijnen van het RIVM drie kunstroutes uitgezet op verschillende delen van het eiland. De kunstroutes zijn tot en met september geopend. het speciale boekje met de verschillende routes is bijgevoegd bij deze krant en daarnaast verkrijgbaar bij de VVV aan de Emmalaan in Den Burg.

"Je wilt toch iets doen. We hebben natuurlijk eerst gekeken hoe we Klifhanger toch konden uitvoeren, maar dit is gewoon heel erg lastig. Dan heb je bij ieder kunstwerk op de route afzettingen nodig en mensen die de anderhalve meter afstand in de gaten houden. Dat is geen doen. Nu zijn er drie routes waarbij men langs de kunstenaars gaat en daar hun werk bekijkt. In totaal verlenen 29 kunstenaars hun medewerking op 'ronde noord', De Hoge Berg en Den Hoorn. Daarnaast zijn er afwisselende exposities in het Glazen Paleis in Den Burg. Iedere route is te zien op een eigen dag. Nu zijn sommige galerijen ook op andere dagen wel geopend, maar op deze dagen zijn de kunstenaars zelf aanwezig.

Ik heb ze allemaal gebeld, bij sommigen ben ik nog persoonlijk langs gegaan

"Ik heb ze allemaal gebeld, bij sommigen ben ik nog persoonlijk langs gegaan om uit te leggen wat mijn idee was. Je kunt dat niet doen met een algemene mail. Het is geweldig hoe enthousiast men heeft gereageerd op dit plan dat valt onder Lange Juni", vertelt Cor.


Ronde Noord (zondag)

Ronde Noord betreft de driehoek Zuid-Eierland, Oost/ Oosterend en De Cocksdorp. Op deze route negen kunstenaars met onder andere Kerstin Edelman en Niek Welboren van de Eiland Galerij aan de Postweg. Aan Hoofdweg 122 is na juni werk te zien van Peter Holman. De kunstenaar leeft half in Suriname en half op Texel en keert na juni terug op het eiland. "Opgeslagen beelden uit soms een grijs verleden, krijgen vorm in het hier en nu. Het is voor mij een uitdaging dit proces aan te gaan met gebruik van verschillende materialen", stelt hij in het boekje.

De Hoge Berg (zaterdag)

Waar de noordelijke route zich bij uitstek leent voor fiets (of desnoods auto) zijn de routes over de Hoge Berg en in Den Hoorn ook prima te voet te doen, als geldt bij de ronde over de Hoge Berg wel dat men van een wandelingetje moet houden. Aan de rand van Den Burg en zodoende ook aan de rand van het Hogeberggebied vindt men de biologische boomgaard van Jaap Dros. Deze Texelse troubadour is ook een bezoek waard voor diegenen die cultuur geen warm hart toedragen. in deze tuin laten Co Koomen en Theo de Graaf zien wat met hout en metaal mogelijk is.

Wie van de gelegenheid gebruik wil maken om de ontwikkelingen op het eiland op de voet te volgen, doet er goed aan om een bezoek te brengen aan de tuin van Brakenstein aan het Skillepaadje. Deze tuin wordt grondig gerenoveerd, maar het is nu al mogelijk om een wandeling om de historische tuin te lopen. Tussen 13:00 uur en 16:00 uur is de huiskamertentoonstelling geopend.

Den Hoorn (donderdag)

Een Hoornder donderdag is er even niet, maar dankzij de kunstroutes is er toch een extra reden om op donderdag een bezoek te brengen aan dit dorp op de zuidpunt van ons eiland. Met twaalf deelnemende kunstenaars is dit de 'dichtstbevolkte' route. Maar het geeft mensen ook de kans op plaatsen te kijken waar men anders niet komt. Wat te denken van De Vermaning aan Diek 11A waar Judith Ploegman elke donderdag doeken maakt met zoveel mogelijk kleurpigmenten. Zij doet dit in een cultuurhistorisch rijksmonument, van oorsprong een doopsgezind kerkje uit 1660. Aan de Herenstraat 54 is opvallend werk te zien van Dubravka die de techniek van olieverf op glas tot in detail beheerst.

Glazen Paleis

In het Glazen Paleis in het park in Den Burg is werk te zien van onder andere Tineke Terpstra, Ina Vader en Daan van Loenhout.

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 9 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45