Afbeelding
Foto: Liselotte Schoo

Jan Venema houdt van de Texelse directheid

Algemeen

“Wat zou het mooi zijn als we hier op Texel mogen wonen en werken”, zeiden Jan Venema (56) en zijn vrouw tweeëntwintig jaar geleden tijdens een vakantie op het eiland tegen elkaar. Nu werkt Jan voor de Rabobank als Risicospecialist Verzekeren Grootzakelijk, onder andere op het kantoor in Den Burg, en runt Ineke een sfeervolle Bed en Bike op het eiland. 

“Verzekeren gaat over alles wat je lief is in dit leven”

De ochtend voorafgaand aan het interview is Jan Venema druk bezig geweest met een grote bedrijfsbrand bij een van zijn klanten. Jan: “Een nachtmerrie voor iedere ondernemer. Veel schade en altijd een persoonlijk drama. Juist op zo’n moment kan ik als adviseur het verschil maken. Ik sta naast mijn klanten en adviseer en begeleid hen tijdens een van de meest intensieve periodes in hun ondernemerschap. Ik zeg dan altijd: “Maak je geen zorgen. Ik regel het voor je”. Met mijn jarenlange ervaring en uitgebreid netwerk zet ik alles op alles om de belangen van mijn klanten te behartigen. Ik behoud het overzicht, breng alles in kaart en ga met hart en ziel aan de slag om de financiële schade zoveel mogelijk te beperken. Ik sta de ondernemer bij totdat de bedrijfsvoering weer volledig hervat kan worden.”

Saai?

Als zoon van een ondernemer - zijn vader runde een (inter-)nationaal veehandelsbedrijf - koos Jan al jong zijn eigen weg. Na eerst een periode in de veehandel actief te zijn geweest maakte hij carrière in de verzekeringsbranche. Jan: “Saaie baan? Helemaal niet. Verzekeren is een vak waarin je vooral met mensen te maken hebt. De relatie die ik met mijn klanten heb, is er een voor het leven. Die band is waardevol en gaat veel verder dan alleen het adviseren over risicomanagement en zakelijk verzekeren. Verzekeren gaat over wat je lief is in het leven.” De mentaliteit op Texel beviel Jan vanaf het eerste moment dat hij er kwam wonen en werken uitstekend. “De directheid en de openheid van de Texelaar waardeer ik enorm,” zegt Jan. Als risicospecialist adviseert hij niet alleen de ondernemers op Texel, maar ook daarbuiten. Jan: “Ik inventariseer de risico's die de zakelijke relaties van de Rabobank regio Noord-Holland Noord in hun onderneming lopen. Met de ondernemer probeer ik al hun risico's inzichtelijk te maken en daar waar nodig door middel van verzekeringen en financieringsmogelijkheden af te dekken.” 

Vastbijten

Alle verzekeringen die te maken hebben met onder andere de activiteiten van het bedrijf, de locatie, de vervoersmiddelen en het personeel: Jan en zijn collega’s, waaronder de Texelse risicospecialist Wesley Stroo, adviseren de ondernemer op het gebied van zakelijke verzekeringen. Jan is een perfectionist die er alles aan doet om zijn klanten te ondersteunen. Hij lacht: “Ik houd ervan zaken op te lossen die moeilijk te regelen zijn. Daar bijt ik me helemaal in vast. Een ‘nee’ hoeft niet altijd een ‘nee’ te zijn. Ik loop lang genoeg mee om te weten dat er altijd mogelijkheden zijn. En daar maak ik me sterk voor!” 

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 15 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45