Foto Sytske Dijksen/Ecomare
Foto Sytske Dijksen/Ecomare

Holle kies uit IJstijd spoelt aan op Texels strand

Algemeen

In de laatste IJstijd kwamen in het Noordzeegebied allerlei grote zoogdieren voor. Fossiele botten van deze dieren komen op het strand terecht wanneer het strand wordt verbreed met zand van de Noordzeebodem. Je kunt ze dus gewoon vinden tijdens een strandwandeling. Afgelopen woensdag werd er zo'n prehistorisch bot gevonden bij strandpaal 12 op Texel. Het is een stuk onderkaak met kiezen van een wolharige neushoorn, van naar schatting 25.000 tot 50.000 jaar oud.

Holle kies

Door de ouderdom is het bot zwartbruin geworden. De kiezen hebben kenmerkende holtes, waaraan de wolharige neushoorn zijn wetenschappelijke naam Coelodonta antiquitatis te danken heeft. Dat betekent zoveel als "holle kies uit de oudheid". Het bot werd gevonden door de enthousiaste Texelganger Ruud Blok. Hij heeft het aan Ecomare geschonken. Er zijn wel vaker botten van de wolharige neushoorn op het strand van Texel gevonden, maar nog nooit een kaak met kiezen.

Mammoet-steppe

Wolharige neushoorns waren planteneters, die stug, taai gras aten. Ze kwamen voor in heel noordelijk Europa en Azië, op de uitgestrekte grasvlakten die daar toen waren. Ze leefden er samen met de wolharige mammoet, de steppewisent en het reuzenhert. Er kwamen op deze zogenaamde mammoet-steppe ook dieren voor die nu nog bestaan, zoals paarden, wolven en beren. Mensen waren er ook, maar die waren heel zeldzaam.

Uitgestorven

Aan het einde van de laatste IJstijd, toen het een stuk warmer werd, is de mammoetsteppe als leefgebied verdwenen. Veel diersoorten zijn daardoor uitgestorven. Enkele soorten wisten zich aan te passen aan de veranderde omstandigheden. Er kwamen hier ook andere dieren uit het zuiden, die hun leefgebied uitbreidden, zoals het wilde zwijn. Door de opwarming steeg de zeespiegel wereldwijd en het gebied van de Noordzee liep vol. De botten van de reuzen uit de ijstijd bleven op de zeebodem achter. En tot op de dag van vandaag kunnen we ze daar nog vinden. Een levensecht model van de wolharige neushoorn is te zien bij Ecomare.

Burgemeester Mark Pol en raadslid Nick Ran legden zaterdagavond een krans op de Algemene Begraafplaats in Den Burg ter gelegenheid van Dodenherdenking.
Eerbiedwaardige Dodenherdenking Texel Algemeen 4 uur geleden
Pepijn Dros en Gelein Jansen in gesprek met elkaar.
Podcast Terugkijken: Tussen twee vuren Algemeen 13 uur geleden
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #46 Yvon Jaspers Algemeen 15 uur geleden
Cor Zijm bovenop zijn eigen meierblis.
De Lezersfoto - Vreugdevuren op Texel Algemeen 17 uur geleden 4
Afbeelding
Het uitwerken van je bouwplan Advertorials 3 mei, 18:30
Afbeelding
Gemeente Texel zoekt een Medewerker Gemeentewinkel 3 mei, 16:35
Lassie beleeft een nieuw avontuur met haar baasje Flo op de boerderij.
Jeugdsentiment: Lassie is terug in bioscoop Algemeen 3 mei, 14:00 1
Afbeelding
Verhalen door De Vriendenkring Algemeen 2 mei, 20:10