Afbeelding
Foto: Job Schepers

Herinnering "Alternatieve meierblis"

Algemeen

Op Facebook is het evenement "Alternatieve meierblis" aangemaakt, een idee van Job Schepers, hoofdredacteur van deze krant. Hij roept Texelaars, bedrijven en instellingen op om op 30 april met tuinfakkels, tuinkaarsen, stormlantaarns of een (kleine) vuurkorf voor het huis toch iets van een 'meierblisgevoel' te krijgen nu de officiële meierblissen vanwege de coronacrisis geen doorgang kunnen vinden.

Het evenement wordt als volgt omschreven: "Vanwege het coronavirus zijn de meierblissen dit jaar gecanceld. Hiermee is een evenement waar veel Texelaars het hele jaar naar uitkijken uit beeld. Laten we met zijn allen Texel toch doen oplichten in deze duistere tijden. Zet allemaal een fakkel, tuinkaars of kleine vuurkorf voor het huis, zodat we gezamenlijk toch een beetje meierblis hebben... Samen krijgen we die boze wintergeesten wel weg. Houd hierbij uiteraard rekening met de buren en zorg dat je een ander niet te last bent. Het is niet de bedoeling dat de brandweer een drukke avond krijgt!"

De oproep is in lijn met de algemene plaatselijke verordening waarin het volgende staat: 

Afdeling 8. Verbod vuur te stoken Artikel 5:34 Verbod afvalstoffen te verbranden buiten inrichtingen of anderszins vuur te stoken 1. Het is verboden in de openlucht afvalstoffen te verbranden buiten inrichtingen in de zin van de Wet milieubeheer of anderszins vuur aan te leggen, te stoken of te hebben. 2. Mits er geen sprake is van gevaar, overlast of hinder voor de omgeving, is het verbod niet van toepassing op: a. verlichting door middel van kaarsen, fakkels en dergelijke; b. sfeervuren zoals terrashaarden en vuurkorven, indien geen afvalstoffen worden verbrand; c. vuur voor koken, bakken en braden.

Het idee werd begin deze maand gelanceerd in zijn blog.

Droogte

Met het oog op de droogte dient men uiterst voorzichtig te zijn. Open vuur in natuurgebieden of gebieden waar brand zich makkelijk kan verspreiden is natuurlijk niet de bedoeling.

Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 53 minuten geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 1 uur geleden 2
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 2 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 2 uur geleden 3
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 2 uur geleden 6
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 2 uur geleden 3
Afbeelding
Lintje voor moeder van het Glazen Paleis Algemeen 2 uur geleden 11
Afbeelding
Lintje Klaas van den Berg voor inzet G-team Algemeen 4 uur geleden 65