De Waddeneilanden. (Afbeelding Ecomare)
De Waddeneilanden. (Afbeelding Ecomare) Foto: Ecomare

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

'Te weinig urgentie in verzoek eilanden'

Politiek

De Waddeneilanden zijn een miljoenenbijdrage van het Rijk misgelopen omdat er onvoldoende urgentie sprak uit hun voorstellen om de brede welvaart op de eilanden te versterken.

Dat blijkt uit een toelichting van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op het niet honoreren van het verzoek van de Waddeneilanden. Die hadden eind vorig jaar een bedrag van €14 miljoen aangevraagd bij het Rijk. 

Dat gebeurde in het kader van de zogeheten RegioDeal die regio’s in het land de kans bood om bijdragen van het Rijk te krijgen voor zogeheten ‘regionale opgaven’.

De Waddeneilanden hadden het geld aangevraagd voor het realiseren van betaalbare en beschikbare woonruimte op de eilanden, voor het behoud van voorzieningen op de eilanden (zorg en onderwijs), CO2-neutraal vervoer en voor de ontwikkeling van een circulaire economie op de eilanden.

Volgens de toelichting van het ministerie van LNV kwam de meervoudigheid en integrale aanpak van de zaken die de Waddeneilanden wilden aanpakken echter in een ‘te geringe mate’ naar voren in het voorstel dat was voorgelegd.

Het ministerie sprak eveneens de verwachting uit dat de uitwerking van de plannen van de Waddeneilanden ‘teveel tijd zouden vergen om in de periode 2020-2022 tot concrete resultaten te komen.'

Het Rijk ontving in totaal uit 26 regio’s aanvragen voor financiële bijdragen. Daarvan werden er veertien door het kabinet gehonoreerd. 

Hulpdiensten in actie op het vliegveld.
Hulpdiensten in actie voor parachutist Algemeen 8 uur geleden 9
Een deel van de Texelse Roparunners bij de houten roltrappen van de Sint-Annatunnel onder de Schelde in Antwerpen. Dat is halverwege de route.
Roparunners op helft van de route Algemeen 12 uur geleden 4
Sperwer versus merel: 1-0
De Lezersfoto - Hebbes Algemeen 17 uur geleden
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig! - Femke Halsema Algemeen 18 mei, 10:30
Bordje bij paal 9.
De Lezersfoto - Zand erover Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
Vacature Service Monteur Texel 17 mei, 17:53
De kranten zijn met een jaar vertraging te vinden op de site van het Regionaal Archief.
Texelse Courant van 1887 tot 2022 in digitaal Regionaal Archief Algemeen 17 mei, 16:00
Afbeelding
Gemeente Texel zoekt een Regisseur voor het Huis van Ontwikkeling 17 mei, 15:49