Logo texelsecourant.nl
De plek waar de containers zijn verloren.
De plek waar de containers zijn verloren. (Foto: Kustwacht)

Schip verliest containers boven Ameland

Een containerschip is dinsdagmiddag op 43 kilometer boven Ameland in de storm vijf containers op de Noordzee verloren.

Volgens de Kustwacht zijn er vanuit het Kustwachtvliegtuig inmiddels twee gesloten containers en één open container gesignaleerd. Uit die open container dreven objecten die als mogelijke rollen papier worden omschreven.

De containers sloegen overboord bij de 170 meter lange en 27 meter brede OOCL Rauma die op weg was van Finland naar Rotterdam. Het schip voer volgens de Kustwacht buiten de gebruikelijke vaarroute voor containerschepen boven de Waddeneilanden.

Het overboord slaan van de containers komt op het moment dat er ophef is ontstaan over het doorgaan van de containervaart tijdens de storm Ciara op de zuidelijke route die kort boven de Waddeneilanden langsloopt. Vanuit de Tweede Kamer was recent nog het dringende beroep op de minister van Infrastructuur en Waterstaat gedaan om die route bij storm niet meer te gebruiken, naar aanleiding van de containerramp met de Zoe begin 2019.

De Kustwacht had - inhakend op de Tweede Kamer - containerschepen groter dan 300 lengte en 40 meter breedte afgelopen weekend al het advies gegeven om de noordelijke in plaats van de zuidelijke route te pakken. Een containerschip week daar vanaf en koos tijdens de storm toch voor de zuidelijke route vlak boven de eilanden langs. Volgens de Kustwacht deed de kapitein dat in overleg met een loods, omdat de zuidelijke route rustiger was dan de noordelijke route. Dat ging overigens goed.

Bij de ramp met de Zoe begin 2019 sloegen 342 containers overboord waarna de stranden van de Friese Waddeneilanden dagenlang bezaaid lagen met rommel. Bij de OOCL Rauma is tot nu toe sprake van vijf overboord geslagen containers.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ik vind dat we op Texel in het algemeen goed geïnformeerd worden wat betreft het coronavirusReageren!