Logo texelsecourant.nl
Foto: 24webvertising

Duurzaam leven belangrijk; invloed van douchen

Even een verfrissende douche nemen zorgt niet alleen voor een schoon lichaam, maar wordt door menigeen ook als een stukje ontspanning gezien waarmee stress wordt weggespoeld. Het comfortabele gevoel dat het warme water met zich meebrengt zorgt er dan ook regelmatig voor dat we langer onder de douche blijven staan dan eigenlijk nodig is. Iets waar we waarschijnlijk amper stil bij staan, omdat het water toch wel uit de kraan blijft stromen. Maar overmatig lang douchen heeft natuurlijk wel een effect op de hoogte van de water- en energierekening.

Waterverbruik per douchebeurt

Om aangenaam te kunnen douchen zijn er natuurlijk twee essentiële onderdelen nodig: water en warmte. Afhankelijk van de douchekop, ligt het waterverbruik tussen de 9 en 15 liter per minuut, waarbij luxe varianten, zoals een regendouche, het meeste water verbruiken. Een gemiddelde douchebeurt neemt 10 minuten in beslag. Iedere keer douchen kost dus 90 tot 150 liter aan water. Per 1.000 liter water die bij de PWN wordt afgenomen betalen we op Texel €1,31. Normaal douchen kost omgerekend dan dus 11,79 cent, terwijl er 18,65 cent per luxe douchebeurt betaald moet worden. Elke minuut na die 10-minutengrens kost vervolgens tussen de 1,18 en 1,97 cent. En dan hebben we het dus alleen nog maar puur over het waterverbruik gehad.

Verwarmen kost energie

Aangenaam warm douchewater heeft een temperatuur van 40 graden. Koud kraanwater is echter slechts 10 graden. Kortom: er moet een verschil van 30 graden met behulp van verwarming overbrugd worden om van een heerlijk warme douche te kunnen genieten. Om 1 liter water 1 graad warmer te kunnen maken is er 1 kilocalorie nodig. Een sprong van 10 naar 40 graden betekent dus dat er per liter water 30 kilocalorieën verbruikt moeten worden. Energie wordt echter niet in kilocalorieën, maar in kilojoules berekend. Omgerekend staat 1 kilocalorie gelijk aan 4,18 kilojoules. Met andere woorden: voor het 30 graden warmer maken van 1 liter water is (30x4,18) 125,4 kilojoules nodig. Per reguliere douchebeurt van 10 minuten is het energieverbruik dan met 90 liter waterverbruik 11,286 megajoules en bij luxe douchen 18,810 megajoules, omdat daarbij 150 liter verwarmd moet worden.

Verloren energie

Het verwarmen van water gebeurt in veel huishoudens op Texel nog steeds met behulp van aardgas. Het verbranden van 1 m3 gas levert in theorie een energiewaarde van 32 megajoules op. Maar lang niet al het gas wordt ook echt omgezet naar warmer water. Zo zal bij een reguliere combiketel zo'n 40 procent van de energie via de rookgasafvoer verloren gaan. Bij hr-ketels ligt dat verlies op 10 procent. De keuze voor de goedkoopste energieleverancier zal aan die specifieke situatie niets kunnen veranderen. In het meest gunstige geval, wanneer er dus sprake is van een waterbesparende douchekop en een hr-ketel, wordt er per douchebeurt van 10 minuten 12,415 megajoules aan energie verbruikt. Is een woning daarentegen nog steeds voorzien van een reguliere cv-ketel, maar wordt er wel luxe gedoucht, dan is er voor de gemiddelde douchetijd 26,334 megajoules nodig.

Concrete verwarmingskosten

Kijken we puur naar het gasverbruik per gemiddelde douchebeurt, dan loopt dat dus uiteen van bijna 0,39 m3 (12,415/32) tot ruim 0,82 m3 (26,334/32). Laten we er vervolgens gemakshalve vanuit gaan dat niet iedereen op Texel klant bij de goedkoopste energieleverancier is en dat de gemiddelde gasprijs op 65 cent per m3 uitkomt. Dan zou dat betekenen dat de goedkoopste douchebeurt van 10 minuten 25,35 cent aan gas kost, terwijl luxe douchers daar 53,3 cent voor moeten betalen.

Meer berichten
 

Wat vindt u?

De snelheid op de verbindingswegen van en naar alle Texelse dorpen op 80 km/uur houden of naar 60 km/uur?Reageren!