Afbeelding
Foto: Jeroen van hattum

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

75 jaar vrijheid uitgebreid gevierd op Texel

Algemeen

Net als in de rest van Nederland wordt komend jaar uitgebreid stilgestaan bij het feit dat het 75 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd van de Duitse overheersing. Naast diverse, jaarlijkse, herdenkingen zijn er tal van activiteiten om dit bijzondere jubileumjaar onder de aandacht te brengen. Spreker voorafgaand aan de 4-mei herdenking in De Burghtkerk is het Texels Tweede-Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA). Verder zijn er onder meer feestelijkheden met livemuziek op 5 mei op de Groeneplaats en is er op 29 mei een gratis Anjerconcert, uitgevoerd door de Mariniers kapel der Koninklijke Marine in de Evenementenhal.

"Iedere vijf jaar wordt de bevrijding op Texel gevierd. 75 jaar is dan natuurlijk wel extra bijzonder. Bovendien is het waarschijnlijk één van de laatste grote herdenkingen waarbij nog overlevenden van de Tweede Wereldoorlog aanwezig zijn. De hoofdlijnen van het programma zijn bekend en is afgestemd op de jonge en de oudere generatie", vertelt Martin van Daalen van het 4 en 5 mei-comité. Er staan nogal wat zaken gepland, en burgerinitiatieven worden gesteund.

"We nemen deze ook zoveel mogelijk mee in de agenda's zodat toerist en Texelaar weten wat er allemaal staat te gebeuren. We staan open voor initiatieven en hopen dat mensen zich bij ons melden", legt Rom van Schaik, secretaris van het comité uit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de 6 april-herdenking bij De Mok die in handen is van de dorpscommissie van Den Hoorn, de burgemeester is daarbij aanwezig. Ook het 'Theater na de Dam' op 4 mei krijgt een vervolg. Niet in de bioscoop, maar in De Waal.

Op vijf mei is er naast diverse activiteiten een fly-by, waarbij historisch legervliegtuigen over het eiland scheren. Dit is uiteraard afhankelijk van de weersomstandigheden. Deze bijzondere ochtend begint op de Groeneplaats met gezamenlijke koffie met koek en muziek van KTF, D.E.K en Artex. Ook landen parachutisten nabij Bunker Texla met een bevrijdingsvlag. De vlag wordt meegenomen door een stoet oude legervoertuigen die een bevrijdingsroute zullen rijden. 's Middags is er in samenwerking met de horeca een bevrijdingsproeverij. Op twee podia, waaronder het Glazen Paleis en er is livemuziek. Er is steeds op één van de podia muziek. We hebben echt een zeer aansprekende naam op het grote podium", stelt Martin. Welke dat is wil de organisatie nog even geheim houden.

"Het buitenprogramma met versterkte muziek duurt tot 20:15 uur, daarna is er nog wel onversterkte muziek. Om 20:30 uur begint in De Burghtkerk het Bevrijdingsconcert met Excelsior en het christelijk Mannenkoor uit Oosterend en het koor uit de gemeente Assen. Dat concert willen we met versterkte muziek van buiten niet verstoren", vervolgt Martin. De laatste jaren is er in Nederland diverse malen gesproken over hoe 4 en 5 mei gevierd dienen te worden. Burgemeester Uitdehaag, adviseur van het 4 en 5 mei-comité, geeft hier het liefst zo weinig mogelijk kaders aan mee. "Iedereen herdenkt op zijn of haar eigen manier. Neem hier bijvoorbeeld de Russenoorlog. Daar wordt best anders over gedacht. Toch is er hier ruimte voor de herdenking door Georgische nabestaanden op 4 mei op de Georgische begraafplaats. Verder hebben we hier nieuwe Nederlanders die uit oorlogsgebied gevlucht zijn en dat wellicht herdenken en veteranen die denken aan collega's en vrienden die zij verloren zijn. Weer anderen herdenken de Tweede Wereldoorlog. Het mooie van vrijheid is ook dat men die keuze zelf mag maken."

Wilt u ook iets organiseren rond het thema herdenken en vieren 2020? Neem dan contact op met Rom van Schaik van het 4 en 5 mei comité Texel (RvanSchaik@Texel.nl). Uw activiteit kan meegenomen worden in het totale programma en u kunt gebruik maken van het logo van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.