Bij ons op de dijk is zondag te zien in Cinema Texel.
Bij ons op de dijk is zondag te zien in Cinema Texel. Foto: HHNK

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

"Bij ons op de dijk" in bioscoop

Algemeen

In Cinema Texel wordt zondag vanaf 16:00 uur de film 'Bij ons op de dijk' uitgezonden, een verhalenfilm over de toekomst van waterveiligheid van Texel. De entree bedraagt €2,50, inclusief een kop koffie of thee. Regisseur en producent Gerrit Heijkoop is aanwezig voor een inleiding en om vragen te beantwoorden.

De film is een initiatief van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De filmomschrijving is als volgt: Het water is zowel onze vriend als onze vijand. Hoe houdt een eiland als Texel stand tegen het geweld van de zee? En blijft tegelijkertijd de verbinding behouden? In deze film ontdek je wat er de afgelopen jaren met de dijk van Texel is gebeurd om te zorgen dat het eiland de komende 50 jaar weer beschermd is tegen het water. De bijzondere hoofdrolspeler van dit verhaal is de dijk van Texel. De held van deze film. De kijker wordt meegenomen in de ontwikkeling van de dijk aan de hand van verschillende 'verhalenvertellers'. Met Texelaren van de toekomst duiken we in de historie van de dijk. Om vervolgens te ontdekken dat leven bij en met het water minder zorgeloos is dan het lijkt. De klimaatveranderingen zijn niet alleen een uitdaging voor Texel, maar voor ons allemaal. En de tijd om in actie te komen neemt steeds verder af. Welke innovatieve oplossingen zijn er de afgelopen jaren op Texel gebouwd? En hoe zijn die gemaakt?"

In de film wordt het verhaal door verschillende ogen verteld. Leraar Johan, met groep 7/8 van Texelse basisschool De Bruinvis; Openwaterzwemmers Marian van Tatenhoven en Jan Wiering; Texelse Schapenboer, Henk van der Star; Gemeentearcheoloog van Texel, Michiel Bartels; Burgemeester van Texel, Michiel Uitdehaag; Hoogleraar kustwaterbouwkunde, Stefan Aarninkhof; Dijkgraaf Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Luc Kohsiek; Technisch manager HHNK, Rob Bakker; Projectleider Prins Hendrik Zanddijk, Anita Willig.

De film zelf duurt ongeveer 25 minuten.

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 8 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45