Met een stevige worp verricht Jorinde Boshuis samen met minister Bruno Bruins de symbolische opening van de TXL Sporthal.
Met een stevige worp verricht Jorinde Boshuis samen met minister Bruno Bruins de symbolische opening van de TXL Sporthal. Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Nieuwe TXL Sporthal officieel geopend

Algemeen

Met een stevige worp verricht Jorinde Boshuis samen met minister Bruno Bruins de symbolische opening van de TXL Sporthal. 

Jorinde is de jongste leerlingen van OSG De Hogeberg. Samen met Mia Buis, het jongste kind van het basisonderwijs en Rafael van Egmond, het jongste lid van de GVT jongens, trapte ze vrijdag af voor de officiële opening van de sporthal. 

De minister voor Medische Zorg en Sport complimenteerde Texel met de nieuwe sportvoorziening. "Dat u het aandurft om zo'n grote accommodatie te bouwen die energieneutraal is. Meer dan dat, er blijft zelfs energie over." Bruins benadrukte het grote belang van sport en het plezier daarin. En de noodzaak van een goede accommodatie, vrijwilligers en een goede organisatie.

De naam riep bij de minister wel vragen op. "Hoe spreek je het uit?" Gissend naar de betekenis van de letters TXL: "Texel Sporthal Extra Large. Als ik deze accommodatie bekijk, dan denk ik dat het zo bedoeld is."

Bruins toonde zich tijdens een rondleiding door het complex onder de indruk. TESO, dat direct na de opening de aandeelhoudersvergadering hield, had de primeur als eerste gebruiker van de sporthal. 

De accommodatie omvat onder meer een sporthal, twee volwaardige sportzalen, een klimwand, tien kleedkamers, een horecaruimte en een ruimte om te vergaderen.

Wethouder Jaap Vlaming overhandigde Gert Pansier, voorzitter van Sportstichting Texel, de beheerstichting van de sporthal, symbolisch de sleutel van het complex. 

Pansier: "Wij zijn van mening dat de sport op Texel behoefte heeft aan een sportloket. Een sportloket  waar men terecht kan voor het huren van een sportaccommodatie, voor sportstimuleringsactiviteiten, voor ondersteuning en informatie. Kortom een herkenbaar sportloket waar het aanbod van sport en bewegen op Texel samenkomt."

Pansier ging ook in op knelpunten bij het verenigingsleven op Texel. "De sportverenigingen staan onder druk. Ze krijgen meer en meer te maken met teruglopende ledenaantallen, onvoldoende gekwalificeerd kader, vrijwilligerstekorten, financiële problemen, complexe wet-en regelgeving. Om deze problemen op te lossen zullen sportverenigingen elkaar moeten opzoeken, de krachten moeten bundelen en serieus moeten kijken op welke wijze samenwerking mogelijk is. Sportverenigingen moeten daarbij over hun eigen schaduw heen durven stappen."

Vandaag houdt Sportstichting Texel tussen 12.00 en 16.00 uur open dag in de sporthal. Iedereen is welkom. 

Mia Buis test de trampoline. 

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 14 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45