Logo texelsecourant.nl
Het beoogde kunstwerk op 't Horntje.
Het beoogde kunstwerk op 't Horntje. (Foto: Hoogheemraadschap)

Petitie tegen plaatsing kunstwerk Horntje

Bewoners van 't Horntje zijn op petitie.nl een petitie begonnen tegen de plaatsing van het kunstwerk 'In Veilige Handen' in het duingebiedje bij 't Horntje.

Volgens de bewoners hoort het kunstwerk niet in het duingebied tussen de veerhaven en het NIOZ. Ze vrezen dat de zeldzame grijze duinen worden beschadigd door de plaatsing van het kunstwerk zelf en door de aantrekkende werking daarvan op bezoekers.

"De PH-zanddijk is afgesloten voor publiek om grijze duinen te laten ontstaan, terwijl hier bestaande grijze duinen beschadigd worden."

Volgens de bewoners heeft het kunstwerk, in de vorm van een hand met een hoogte van 14 meter, een buitenproportionele impact op het kleinschalige landschap en de entree van Texel.

De petitie staat op https://petities.nl/petitions/hand-en-af-van-het-duin en telde dinsdagmiddag iets meer dan vierhonderd steunbetuigingen.

Bewoners van 't Horntje lieten weten ook naar de voorzieningenrechter te stappen met het verzoek om een voorlopige voorziening om de plaatsing van het kunstwerk te voorkomen.

De gemeente heeft daar op 30 augustus een omgevingsvergunning voor verleend. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier verleende half augustus de watervergunning voor het kunstwerk.

Het hoogheemraadschap liet desgevraagd weten dat er geen voorbereidende werkzaamheden worden gedaan in de bezwaarperiode van de omgevingsvergunning.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ik vind het jammer dat de Sportraad ermee stopt.Reageren!