Afbeelding
Foto: Jan Hoverstreijdt

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Texelfonds steunt speelschip en Walvisvaarders Huisje

Algemeen

Het Texelfonds steunt een bewonersinitiatief in Oosterend voor de aanschaf van een speelschip voor het schoolplein van de Vliekotter met €2.000,-.

Het Walvisvaarders Huisje in Den Hoorn krijgt €1.500,- voor uitbreiding van de collectie.

Het speelschip voor de Vliekotter kost in totaal ongeveer €14.000,-. De initiatiefnemers zijn nog druk bezig dit bedrag in te zamelen. Zo werden onlangs een fancy-fair en een loterij gehouden. De dorpscommissie heeft steun toegezegd en ook de plaatselijke middenstand is benaderd voor een bijdrage. Het Texelfonds haalt de €2.000,- uit het IJspegelfonds, één van z'n deelfondsen.

Het ruim drie eeuwen oude Walvisvaarders Huisje heeft in 2016 en 2017 een grootschalige restauratie ondergaan en was in die tijd gesloten. Nu het huisje weer open is, wil de beheersstichting de collectie verder uitbreiden met materieel dat werd gebruikt bij de walvisvaart. Geld is ook nodig om een verzameling schilderijen, pentekeningen en aquarellen in te lijsten. Tot slot staat een antieke scheepskist op het verlanglijstje. Deze is bedoeld om de rugtassen van bezoekers in te bewaren. Gezien het risico van beschadiging van het kwetsbare interieur is het niet wenselijk dat zij deze bij zich houden wanneer ze door dit rijksmonument lopen. De €1.500,- van het Texelfonds komt uit het fonds Koninklijke NV TESO.

Afbeelding
Vacature klantadviseur gemeente Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Herdenking Watersnoodramp Algemeen 10 uur geleden 3
Afbeelding
Kinderen De Bruinvis maken radio Algemeen 13 uur geleden 1
Afbeelding
Olievervuiling aan Brink in De Koog Algemeen 25 jan, 15:40 3
Afbeelding
Broederavond in De Cocksdorp Algemeen 25 jan, 13:52 29
Afbeelding
Presenteren kun je leren Algemeen 25 jan, 13:00
Afbeelding
Burgemeester leest peuters voor Algemeen 25 jan, 10:30
Afbeelding
Kom werken bij Texels Welzijn! Algemeen 25 jan, 10:00