Afbeelding

Texelse Courant stopt samenwerking Spotta

Algemeen

“Genoeg is genoeg. De werkwijze van folderbedrijf Spotta is gewoon niet werkbaar. De gepersonaliseerde foldermap – die zonder overleg is doorgevoerd – maakt het onmogelijk voor de bezorgers om op normale wijze hun werk te doen. Daarom stopt de Texelse Courant per 1 mei met het verspreiden van de folders van Spotta. De bezorgers worden financieel gecompenseerd voor het gat dat Spotta achterlaat”, stelt Duncan Whyte, mede-eigenaar van de Texelse Courant.

De Texelse Courant begon enkele jaren geleden een samenwerking met Spotta als extra bijverdienste voor de bezorgers. Het was wekelijks een flinke sjouw, maar leverde wel wat op. In het afgelopen jaar namen de klachten van de bezorgers over de zwaarte van het werk flink toe, voor sommigen was het zelfs reden om te stoppen met de krantenwijk. Directielid Tamara den IJzerman licht toe: “Nu kwam Spotta met het voldongen feit van ‘InMijnBus’, een gepersonaliseerde foldermap. Het is niet werkbaar voor onze bezorgers. Ze moeten kijken waar een Texelse Courant in de bus moet, waar wel of niet een folderpakket in de bus moet en dan kan het nu ook nog zo zijn dat een adres een specifiek folderpakket heeft. En dan heeft een bezorger dus opeens drie verschillende looplijsten. Terwijl wij nog niet hadden ingestemd met de verandering, voerde Spotta de verandering gewoon door. Toen zijn wij gaan kijken naar oplossingen, ook voor de ontvanger.”

“Wij bepalen de werkwijze binnen ons bedrijf, niet Spotta. Het is jammer dat het financiële extraatje voor de bezorgers op deze manier wegvalt, maar wij denken dat het niet meer tegen elkaar opweegt. Het wordt steeds lastiger bezorgers te vinden. Wij lopen met alle medewerkers al maanden een wijk in De Koog. Wel goed om te ondervinden wat de bezorgers wekelijks meemaken. We hebben goed gekeken hoe we het financiële gat voor de bezorgers zo klein mogelijk kunnen houden, bovendien hoeven ze nu minder met folders te slepen. We hebben alle bezorgers uitgenodigd, ze persoonlijk op de hoogte gesteld en ruimte gegeven voor vragen. Net als in eerdere gesprekken met bezorgers, kwam naar voren dat de foldermap als steeds grotere last wordt ervaren”, vult mede-eigenaar Job Schepers aan.

Niet over één nacht ijs

“Voor Texelaars die graag de landelijke folders willen blijven ontvangen is er ook een oplossing. Op de website folderkiezer.nl kun je aangeven welke folders je interessant vindt en dan komen die wekelijks met de post. Texelaars hoeven dus geen landelijke folders te missen als de behoefte daar is”, zegt Duncan.

De directie van LenR - uitgever van de Texelse Courant - is niet over één nacht ijs gegaan en heeft de opties allemaal op tafel gelegd. Lokale ondernemers die folders en flyers willen verspreiden, kunnen dit rechtstreeks via LenR doen of adverteren in één van de uitgaven, zoals de Texelse Courant, de Texelse Courant Vakantiekrant en huis-aan-huisblad Texel dit Weekend.

Groter bereik door eigen beheer

Het bereik voor klanten van LenR wordt alleen maar groter door afscheid te nemen van Spotta. Dat stelt de directie van LenR. Tamara den IJzerman hierover: “Dit komt omdat zowel Texel dit Weekend als de Texelse Courant meer brievenbussen bereiken dan de foldermappen. Dit heeft te maken met het toenemend aantal ‘nee-nee-stickers’.

Toekomst

Ondertussen is het bedrijf bezig met het opnieuw inrichten van de bezorgstructuren, waarmee het voor meer mensen interessanter wordt om bezorger te worden voor de mooiste krant van Nederland. “Je kunt nog zo’n leuke krant maken. Als die niet bij de mensen wordt bezorgd, koop je daar weinig voor. De bezorgers zijn de kurk waar de krant op drijft”, besluit Job.

Mensen die vragen hebben naar aanleiding van dit besluit kunnen altijd contact opnemen met het kantoor voor informatie over de mogelijkheden. Mail hiervoor naar info@lenr.nl of bel naar kantoor 0222 - 36 26 00.

Afbeelding
Gemeente Texel zoekt een Medewerker Gemeentewinkel 33 minuten geleden
Lassie beleeft een nieuw avontuur met haar baasje Flo op de boerderij.
Jeugdsentiment: Lassie is terug in bioscoop Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Verhalen door De Vriendenkring Algemeen 20 uur geleden
Piet Kooiman en Henk Cornelissen.
Podcast Texelse Courant 2 mei 2024 Algemeen 23 uur geleden
Martin en Karin Zeeman in de winkel aan de Waalderstraat.
Grabbelen bij Smakelijk & Meer Algemeen 2 mei, 14:00 37
Afbeelding
Multigames in de TXL Sporthal Sport 2 mei, 12:00 1
Spelletjes op het grasveld van S.V. De Koog.
Veel animo voetbalinstuif S.V. De Koog Sport 2 mei, 08:00
Afbeelding
Nieuwe cursus aquarelleren bij Artex Cultuur 1 mei, 13:53