Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Opening Expositie Drijfhout-kunst in Juttersmuseum Flora

Cultuur

Wethouder Hennie Huisman heeft zaterdag de tijdelijke expositie Drijfhoutkunst in Schipbreuk-en Juttersmuseum Flora geopend.

De opening van de expositie, die in het kader van cultuurmaand Lange juni in het juttersmuseum te zien is, was een speciaal moment voor André Eelman en Judith Vlaming-van der Zee, omdat het hun eerste tijdelijke expositie is sinds ze juttersmuseum Flora bijna twee jaar geleden overgenomen hebben van Jan Uitgeest. "Een tijdelijke expositie waarvan er nog vele zullen volgen", vertelde André Eelman bij de opening, "want we hebben nog plannen genoeg."

Ongeveer een half jaar geleden werden ze benaderd door Marcel Dijker met de vraag of het niet leuk zou zijn om zijn beelden in het museum te exposeren, aangezien het drijfhoutkunst heel mooi aansluit bij het juttersmuseum. Marcel Dijker die een oud-Texelaar is,  woont nu in Warmond waar hij ook zijn atelier heeft. Hij exposeert door het hele land, en een expositie op Texel kon dan ook niet ontbreken.

Dijker: "ik ben opgegroeid op Oost en in mijn jeugd al gefascineerd door objecten te maken van drijfhout. Deze materialen hebben van zichzelf een unieke vorm en prachtige kleur en uitstraling. Door deze materialen te koppelen ontstaan bijzondere kunstwerken, vaak in de vorm van dierlijke sculpturen." De kunstwerken vinden een weg over de hele wereld. Een bekend ontwerper gebruikt ze voor de inrichting van zijn Beachvilla's op Bonaire, maar ook particuliere kunstverzamelaars richten er hun huizen mee in, onder meer op Ibiza en New York. Samen met de twee dochters van Marcel Dijker knoopte wethouder Hennie Huisman  een groot touw los en daarmee was de expositie geopend. De wethouder vertelde daarbij dat ze het speciaal vond dat de drijfhoutkunst nu hier te zien is. 

In twee ruimtes in het museum worden de werken mooi geëxposeerd. De expositie Drijfhoutkunst is de hele maand juni te zien in Juttersmuseum Flora aan de Pontweg, dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Lange Juni


Op zondag mocht de wethouder weer opdraven, ditmaal in Den Hoorn voor de officiële start van Lange Juni. Het weer zat mee en de opkomst was groot. De aftrap van Lange Juni startte met een optreden van jazzcollectief Daan en toespraken van de wethouder en Paulien Valk van de organisatie. Op de website van Lange Juni is het brede scala aan activiteiten te vinden, waaronder Jazz on the Waves, kunstroute Klifhanger. De markt van de Smaakbelevenis en Dichter bij zee. 


Klifhanger. 

Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 3 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 19 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 22 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen gisteren
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2