Afbeelding
Foto: Therapie Wolf

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Valpreventieweek bij Therapie Wolf

Gezondheid

Therapie Wolf staat stil bij de nationale Week van de Valpreventie 2020. De jaarlijkse Valpreventieweek is van 28 september tot en met 4 oktober. Tijdens deze week is er in heel Nederland aandacht voor het voorkomen van valongelukken bij ouderen.

Vallen hoort bij het leven. Kinderen leren door vallen en opstaan maar voor ouderen kan een val ernstige gevolgen hebben. Valongevallen vormen een belangrijk en toenemend probleem bij ouderen. Gemiddeld elke vijf minuten komt een oudere op de eerstehulpafdeling na een valongeval. Belangrijke stappen om valongevallen te voorkomen zijn het opsporen van mensen met een verhoogd valrisico, het zoeken naar de oorzaak van het vallen en het nemen van de juiste maatregelen om dit risico te verkleinen. Bij Therapie Wolf kan dit via de valpolikliniek.

Het verminderen van het risico op een val is iets waarbij meerdere specialisten betrokken zijn.

Men kan hierbij denken aan de arts, de ergotherapeut, de fysiotherapeut of oefentherapeut en de diëtist. Er kunnen diverse oorzaken zijn voor het vallen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld spierkrachtverlies, balansproblemen, slecht zien, duizeligheid, lage bloeddruk, medicijngebruik, gevaarlijke situaties in huis en ondervoeding. Ook angst om te vallen kan het valrisico vergroten. “Het team van deskundigen vanuit Therapie Wolf onderzoekt, in samenspraak met uw huisarts, wat in uw geval de oorzaak kan zijn van het vallen en bespreekt met u de mogelijkheden om het valrisico te verminderen” vertelt fysiotherapeut Bernard Wolf. De fysiotherapeut van de valpolikliniek richt zich vooral op de uitvoering van de dagelijkse activiteiten, zoals iets pakken of lopen, waar o.a. balans en spierkracht een rol spelen.

De ergotherapeut houdt zich met name bezig met eventuele aanpassingen in huis. De diëtist kijkt naar de voeding, onder meer in relatie tot de spiermassa.

Wie meer wil weten over zijn of haar functioneren en het risico op vallen kan zich aanmelden voor een kosteloze en vrijblijvende screening tijdens de valpreventieweek. Als men slecht ter been is, kan het ook thuis. Aanmelden kan via de telefoon: 0222-312342 of de mail info@therapiewolf.nl. Even aanlopen kan ook. Adres: Jonkerstraat 6, Den Burg.

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 9 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45