Logo texelsecourant.nl
Precies vijf jaar geleden gaf visserijvoorman Maarten Drijver op de haven van Oudeschild uitleg aan koning Wilem-Alexander over de pulsvisserij.
Precies vijf jaar geleden gaf visserijvoorman Maarten Drijver op de haven van Oudeschild uitleg aan koning Wilem-Alexander over de pulsvisserij. (Foto: Gerard Timmerman)

Ongeloof over Europees verbod pulsvisserij

  Landbouw / Visserij

Binnen de visserijsector kunnen ze er met hun hoofd werkelijk niet bij.

Met de ontwikkeling van de pulsvisserij droeg de Nederlandse visserij de afgelopen jaren bij aan het terugdringen van bodemberoering, brandstofverbruik en bijvangsten en vervolgens wordt het verboden.

Visserij-organisatie VisNed en de Nederlandse Vissersbond uitten vanmiddag hun diepe zorgen over het verbod dat vandaag definitief is bekrachtigd door het Europees Parlement.

"Het pulsverbod resulteert in een gebrek aan vertrouwen in het Europese beleidssysteem", aldus VisNed. "Vissers ontwikkelden in samenwerking met de wetenschap en aangemoedigd door natuurorganisaties zoals WNF en Stichting de Noordzee de pulstechniek. Daarmee droegen de pulsvissers in grote mate bij aan de maatschappelijke eisen die aan de visserij gesteld worden."

Volgens de vissers heeft Europa zich laten misleiden door de leugens van met name de Franse NGO Bloom. Vorig jaar gingen binnen 'Europa' de afbeeldingen rond van kromgetrokken vissen en die maakten meer indruk dan de rapporten over de pulsvisserij die op tafel werden gelegd.

VisNed vreest dat de kosten voor brandstofverbruik en onderhoud aan tuig gaan stijgen als de pulsvissers weer op ander tuig moeten overschakelen. Dat betekent minder inkomsten, een groter risico dat bemanningsleden naar andere bedrijfssectoren overstappen en de visserijbedrijven worden minder aantrekkelijk voor overname.

De rek en de motivatie is er volgens de visserij-organisaties wel even uit. "De sector wordt nu gestimuleerd om te innoveren en er is €15 miljoen euro beschikbaar gesteld vanuit een nationaal innovatiefonds, maar de oproep om te innoveren slaat stuk op het feit dat er gevraagd wordt om een oplossing voor een probleem dat al opgelost is."

De visserij-organisaties balen ervan dat 'natuurorganisaties oorverdovend stil bleven tijdens de systematische slachting van het imago van de pulsvisserij'. In de ogen van veel vissers is dat een 'mes in de rug' geweest.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het beheer van paden op de Hoge Berg door middel van schapenbegrazing is een goed idee.Reageren!