Logo texelsecourant.nl

Vissers uiten zorgen bij bezoek Kamerleden

  Landbouw / Visserij

Sombere geluiden van visserijvoorman Maarten Drijver en visserman Cor Vonk. Steeds minder ruimte om te vissen bij een gezonde visstand op de Noordzee. De vangsten tonen aan dat er volop schol en tong is, zoveel dat de quota's niet eens opgevist kunnen worden. Toch komen er meer en meer beperkende maatregelen, zo stellen de vissers. Zij uitten hun zorgen gisteren tijdens een bezoek van een aantal Tweede Kamerleden van de VVD.

Het bezoek aan de visserij was de afsluiter van een tweedaags bezoek aan Texel. Aan boord van de TX38 werden de Kamerleden door Drijver ingelicht over de laatste ontwikkelingen op visserijgebied. Zo kijken de vissers met spanning naar de Brexit-ontwikkelingen. Veel Texelse vissers halen hun vangst uit Britse wateren. "Het is heel onvoorspelbaar, maar kijk naar Noorwegen dat ook niet bij de EU zit. Daar moeten ieder jaar afspraken gemaakt worden. Maar er is geen Nederlandse visser die daar nog durft te vissen. De controle op niet-Noorse vissers is daar zo streng en ze zoeken net zo lang tot ze iets gevonden hebben. Je hebt snel een boete te pakken, die je ter plaatse even moet aftikken", legt Drijver uit. 

Cor Vonk, die zich sterk maakt voor de nieuwe generaties vissers, wil vooral gehoord worden. "Neem ons geluid mee naar Den Haag, dat is mijn voornaamste vraag", gaf hij aan. Zelf zitten de vissers ook niet stil, zo staan er acties vanuit de visserij gepland in augustus in Rotterdam. De vissermannen hebben het gevoel dat ze vechten tegen de bierkaai. "De bijvangst is afgenomen, de netten zijn beter, de brandstof is veel schoner en de visstand neemt toe. Toch volgt maatregel op maatregel op basis van kennis die Han Lindeboom uit een boek haalt. De visserman heeft een hele slechte naam. Maar ze zorgen goed voor de natuur, je gaat toch niet je eigen akker vervuilen", stelt Drijver. 

De Kamerleden namen de tijd en riepen Drijver op om zich sterk te maken voor een samenwerking met de agrarische sector. "Ondanks dat het een ander werkgebied is, zitten jullie beiden in de voedselindustrie. Jullie hebben dezelfde belangen. Bundel de krachten en laat zien waar je voor staat. Je weet dat het de ngo's nooit genoeg is. Als ze het ene doel bereikt hebben, zullen ze doorvechten voor meer maatregelen", stelde één van de Kamerleden. Tot slot kwam ook de aanlandplicht van schol en tong ter sprake, een doorn in het oog van de vissers. Werd te kleine vis vroeger over boord gegooid, zodat het verder kon groeien. Nu moet deze vis aan land gebracht worden, waar het wordt vernietigd. De wetenschappers zeggen dat de vis die teruggegooid wordt het niet overleefd, volgens de vissers is daar helemaal geen bewijs voor. Bovendien is teruggegooide vis die het niet overleeft een voedselbron voor ander leven op zee, zoals zeemeeuwen en zeehonden. 

Meer over het VVD-bezoek in de krant van dinsdag. 

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het beheer van paden op de Hoge Berg door middel van schapenbegrazing is een goed idee.Reageren!