Logo texelsecourant.nl
Schapen op een buurtweggetje op de Hoge Berg.
Schapen op een buurtweggetje op de Hoge Berg. (Foto: Facebook De Waddel)

Proef: schapen begrazen buurtweggetje

  Landbouw / Visserij

Schapenboerderij De Waddel en Staatsbosbeheer zijn dinsdag begonnen met een proef om schapen weer de buurtweggetjes in het Hogeberggbied te laten begrazen.

Het paadje naar de tafel bovenop de Hoge Berg (tussen de Schansweg en het Skillepaadje) is voor een paar dagen afgezet, zodat de schapen er hun werk kunnen doen.

De proef moet onder meer uitwijzen of het oude gebruik van vroeger mogelijk weer in ere kan worden hersteld. De proef moet ook antwoord geven op de vraag hoe anderen op het begrazen van de buurtweggetjes reageren.

De schapen grazen overdag op het afgezette buurtweggetje, 's nachts slapen ze in een weiland tegenover het paadje. Dat is voor wandelaars momenteel tijdelijk niet toegankelijk.

Volgens De Waddel was het vroeger gebruikelijk om de buurtweggetjes door schapen te laten onderhouden. "(Tante) Eem Dijt vertelde vroeger hoe zij in opdracht van haar vader met haar zussen Wil en Griet de schapen in de paadjes op de Hoge Berg moest houden om de vegetatie kort te krijgen."

Afbranden was in het verleden een andere methode om de vegetatie kort te houden, maar dat gaat in de huidige tijden niet meer gebeuren.

De proef met de schapen is onderdeel van het project 'Boeren, vissers en buitenlui' dat in het leven is geroepen om de kwaliteit van de Hoge Berg een impuls te geven.

Dat project wordt gedragen door Staatsbosbeheer, Stichting Texels Museum (Kaap Skil), De Waddel, agrarische natuur- en landschapsvereniging De Lieuw, agrarische natuurvereniging De Hoge Berg (boeren in het Hoge Berggebied), stichting Marien Texel van Marjan Boersen en Ineke Vonk en de stichting Buitenplaats Brakenstein van Vibeke Roeper en Diederick Wildeman.

Het project bestaat uit onder meer het herstellen van de Franse Tuin bij Brakestein, het opknappen van het Doolhof, plaatsing van fotopanelen van de visserij op de haven van Oudeschild en aandacht voor de insectenpopulaties op de Hoge Berg om de omstandigheden voor weidevogels te verbeteren.

In totaal is er zeven ton mee gemoeid dat voor het grootste deel vanuit het Waddenfonds en STIFT wordt gefinancierd. Op 18 september is er een informatieavond over het project.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Evenementen op Texel zouden beter op elkaar afgestemd moeten worden:Reageren!