Jaap Hoogenraad.
Jaap Hoogenraad. Foto: Gemeente Texel

Dit artikel is geschreven door
Gemeente Texel

Gemeente Texel

“Samen houden we het eiland netjes”

Algemeen

Is er iets kapot in de buurt? Staat er een paaltje scheef, ziet u vernielingen of is er een straatnaambordje kwijt? Is de berm slecht of is er sprake van een onveilige verkeerssituatie? Dan kun je hiervan een melding maken bij de gemeente. Kantonniers Jaap Hoogenraad en Carlo Witte stappen vervolgens in de auto en gaan erop af. “Samen zorgen we voor een nette openbare ruimte”, aldus Jaap.

Het werk van de kantonniers is divers: ze geven advies bij herinrichtingen, voeren verkeerstellingen uit en houden toezicht op werkzaamheden. Ook letten Jaap en Carlo op de conditie van de wegen en bermen. Bij verzakkingen en gaten voeren zij noodreparaties uit. Is er meer aan de hand, dat niet direct de verkeersveiligheid in het geding brengt, wordt dit uitgezet bij een aannemer of in overleg met de wegbeheerder meegenomen in het reguliere onderhoud. “Dat is bijvoorbeeld het geval bij de Redoute”, vertelt Jaap. “Hier hebben we noodreparaties uit moeten voeren, omdat de weg bij de werkzaamheden aan het Schilderend vaker door zwaar verkeer gebruikt werd. Nu staat vervanging van de hele Redoute op de rol; noodreparaties vinden dit najaar al plaats.”

De kantonniers rijden elke week een keer hun acht zogenoemde schouwrondes. “Dan schrijven we op wat we tegenkomen”, vertelt Jaap. “Hierbij letten we ook op de conditie van fietspaden, of verkeersborden recht, leesbaar en schoon zijn en of paaltjes recht staan. Als iemand belt, bijvoorbeeld omdat er een straatnaambord kwijt is, kunnen we dat – mits we de bordjes op voorraad hebben - vaak dezelfde dag nog oplossen.” Ook een steentje bijdragen aan een mooier en netter Texel? “We zien niet altijd alles meteen. Schroom dus niet om een melding te maken.”

Zelf een melding maken

Een melding maken kan op texel.nl/ietsmelden. De meldingen wordt op basis van urgentie – in het kader van verkeersveiligheid – opgepakt. Streven is wel om de meldingen binnen vijf werkdagen te behandelen. Is er een gevaarlijke situatie die met spoed opgelost moet worden? Dan is het slim om telefonisch een melding te maken, via telefoonnummer 14 0222.

Afbeelding
Klaas Dirk Koorn Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 27 minuten geleden
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Peter Betsema Algemeen 36 minuten geleden 11
Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 16 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58