Optreden op het dak van Artex.
Optreden op het dak van Artex. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

De ‘leukste school’ van Texel start weer

Algemeen

“We hebben zin in het nieuwe jaar, waarbij we vooral uitkijken om de dingen weer fysiek samen te doen. We merken aan de aanmeldingen ook dat men enthousiast is lessen niet via een schermpje te hoeven volgen.”

In één soepele beweging zat zij met haar benen 180 graden uit elkaar en haar lichaam voorover plat op de vloer. Ik heb toen lachend gezegd dat dat niet motiveerde. Dan voel je je heel houterig

Bij aanvang van het nieuwe cursusjaar spreken we met Artex-directeur Sander Boschma. De mussen vallen buiten van het dak, maar in de dansruimte van de dans- en kunstenschool is het goed toeven. Sander oogt relaxed, er is ook geen enkele reden voor stress. Het cursusaanbod is opgesteld en de verhuizing naar het nieuwe Thijssehuis duurt nog tot de zomer van 2024. “In dat jaar bestaan we 65 jaar. Dus dat is een prima jaar om naar het nieuwe gebouw te gaan. Het is een proces wat we zorgvuldig doorlopen, het moet een goed gebouw worden, daar moeten we niet overhaasten.  Nu richten we ons eerst maar eens op komend jaar. Omdat we hier nog even blijven, geven we in oktober de danszaal een metamorfose tijdens een workshop graffiti voor kinderen en jongeren vanaf 10 jaar”, stelt de Artex-directeur tevreden vast.

Maar wat maakt het nu dat Sander zo in zijn nopjes is? “Wat niet zou ik bijna zeggen. Ik ben directeur van wat ik altijd noem ‘de leukste school van Texel’ en als ik kijk naar het cursusaanbod denk ik dat we heel tevreden mogen zijn. Jong en oud, getalenteerd en minder getalenteerd, voor iedereen is er wel iets. Dat doen we niet alleen. We maken ook gebruik van de diensten van een aantal zeer kundige ZZP’ers die hier lessen verzorgen. Bovendien is er komend jaar weer ‘Pre-sail’ op de haven van Oudeschild, waarbij Artex net als in 2017 een grote rol speelt. Zo willen we bijvoorbeeld weer met alle basisschoolleerlingen iets samen doen.”

Geleerd van corona

Twee jaar lang was het lastig om samen te komen en als ze dat ergens ondervonden was het bij Artex. “In corona leerden we steeds dat we het samen moesten doen. Meer dan ooit tevoren willen we weer dingen samen doen. Ook de cursisten hunkeren naar fysiek samen zijn. Je kunt wel alleen oefenen, maar als je kijkt naar bijvoorbeeld een koor of een band, moet je ook samen repeteren. Dat kan eigenlijk niet online. Toch heeft ook corona positieve inzichten gebracht. De individuele muzieklessen vinden gewoon weer fysiek plaats, maar kunnen nu ook digitaal doorgaan als een cursist klachten heeft. Daarnaast bleken de online lezingen een enorm succes. Hoewel ook die lezingen weer fysiek gaan plaatsvinden - omdat het een andere dynamiek heeft - hopen we die boost mee te nemen.”

Als Sander wordt gevraagd wat de hoogtepunten zijn in het cursusaanbod, blijft het even stil. “Dat is een lastige vraag omdat je niemand te kort wilt doen en het een kwestie is van smaak. Bovendien hebben we nogal wat verschillende afdelingen met bewegen, (beeldende) kunst, lezingen, muziek. Maar er zijn natuurlijk wel een aantal nieuwe cursussen waar ik hoge verwachtingen van heb.”

Behoud verhalen

Als eerste voorbeeld noemt de directeur de cursus ‘autobiografisch schrijven’. In zes lessen van anderhalf uur leren de cursisten hun eigen levensverhaal optekenen. “Ik hoop echt dat hier veel aanmeldingen voor komen. Op Texel zijn zoveel mooie verhalen over vroeger. Het is zonde als die verhalen verloren gaan.”

Op alle niveaus geldt dat vooruitgang niet vanzelf komt

Een andere cursus die Sander uitlicht, is de cursus ‘Hiphop - Boys only’. Vaak wordt dansen nog altijd gezien als damessport, onterecht. “Dans, en met name hiphop, is juist ook heel tof voor jongens. Hiphop is veelzijdig én stoer; de krachtige, dynamische bewegingen lijken direct uit een videoclip te komen. Vandaar de cursus Boys only, en uiteraard voor allen die zich jongen voelen.”

The Movement brengt meerdere dansen samen. Dancehall, afrodance, hiphop, house, heels…. zolang het maar lekker en energiek is. Docent Louis laat de cursisten kennismaken met de verschillende stijlen en bijbehorende choreografieën. “Zowel jongeren als volwassenen kunnen hieraan meedoen.”

Artex laat al jaren zien dat het voor iedereen wat te bieden heeft en blijft zich ieder jaar uitdagen om het cursusaanbod verfrissend te houden. “Soms kun je doelgroepen bij elkaar brengen, omdat ze juist van elkaar kunnen leren. Zo hebben we de cursus muziekles voor kinderen en (groot)ouders. De ouderen kunnen de kinderen onder de begeleiding noten leren lezen, maar de kinderen kunnen de onbevangenheid van muziek maken triggeren bij de ouders of opa en oma. Dat komt dus prachtig samen. Uiteindelijk staat plezier bij Artex voorop.”

Jett Rebel

Als mooi voorbeeld dat het niet alleen om talent gaat, haalt Sander een quote aan van muzikant Jett Rebel. “Hij zei dat hij veel meer heeft moeten oefenen dan dat hij talent heeft. En dan nog: niet iedereen hoeft naar het conservatorium. Iedereen kan zich uitdagen op zijn niveau. Dat is ook het mooie aan Artex, waar we ook lessen hebben voor mensen met een beperking. Op alle niveaus geldt dat vooruitgang niet vanzelf komt, maar dat je er iets voor moet doen. Dat zorgt soms voor frustraties wanneer het niet lukt, maar ook voor voldoening als het na wat oefenen wel lukt.”

Zelf mocht Sander dit ervaren tijdens een Pilates les voor mannen. “Ik kan het alle mannen aanbevelen. Tijdens les met Channah Tromp, die Marleen Tromp verving, keken wij in de zaal vreemd op; In één soepele beweging zat zij met haar benen 180 graden uit elkaar en haar lichaam voorover plat op de vloer. Ik heb toen lachend gezegd dat dat niet motiveerde. Dan voel je je heel houterig. Maar al doende, merk je dat je steeds beter in je lichaam zit en soepeler wordt, al ga ik haar dat never nooit nadoen, je heb ook talent nodig.”

Een toonbeeld van plezier vindt Sander de popbands van Artex. “Afgelopen seizoen hadden we bijvoorbeeld een band waar leden en niet-leden van Artex in samen kwamen. Volwassenen en jeugd, medewerkers en cursisten. Die hadden zo enorm veel lol met elkaar en dat is ook waar muziek maken om draait. Het moet leuk zijn. Daarom zijn we ook de leukste school van Texel. Dat geldt overigens ook bij de kunsttak. Kijk naar een cursus als ‘The Joy of Painting’ waar we, in de geest van Bob Ross, schilderen ook voor beginners een waar plezier maken.”

Er is komend seizoen genoeg te zien, te doen en te beleven bij Artex. Op de website (www.artex-texel.nl) is het volledige cursusaanbod rustig terug te lezen. Ook is hier alles te vinden over proeflessen.

Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 10 minuten geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 32 minuten geleden 2
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 1 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 1 uur geleden 1
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 1 uur geleden 6
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 1 uur geleden 3
Afbeelding
Lintje voor moeder van het Glazen Paleis Algemeen 2 uur geleden 9
Afbeelding
Lintje Klaas van den Berg voor inzet G-team Algemeen 3 uur geleden 58