De Europa Flyer. Dinsdag zitten er kortingsbonnen bij de krant.
De Europa Flyer. Dinsdag zitten er kortingsbonnen bij de krant. Foto: Aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Kermis terug in Den Burg

Algemeen

Een 40 meter Europa Flyer, een Crazy Wave (vliegend bankstel), een Fun House en kramen waar wat lekkers te halen is. Het is een korte greep uit de diverse attracties die volgende week op de kermis op de Groeneplaats in Den Burg te bezoeken zijn.

Van komende woensdag 13 juli tot en met zondag 17 juli wordt de kermis gehouden in het centrum van Den Burg. De attracties zijn elke dag geopend vanaf 13:00 uur tot laat in de avond. Vuurwerk is er niet bij. Het is de eerste keer sinds 2018 dat er weer een kermis in het centrum wordt gehouden. Dat is te danken aan Patrick de Kort die al sinds de jaren tachtig met zijn kermisattractie (het hengelen van ronddrijvende eendjes) op Texel staat. Hij zag de bui hangen dat na een paar jaar afwezigheid de kermis in Den Burg in de benen zou zakken en kwam op eigen initiatief in actie. “Ik heb met een aantal andere standhouders gebeld of zij het zagen zitten om in Den Burg mee te doen aan de kermis en dat was gelukkig het geval.” 


Patrick de Kort - Foto Jeroen van Hattum

Bij de gemeente zagen ze het eveneens zitten, waarna het daadwerkelijk tot de organisatie kwam. Dat betekent dat er voor de vierde keer kermis is in Den Burg sinds de terugkeer daarvan in 2016 in het centrum. In 2019 kon de kermis niet doorgaan vanwege de werkzaamheden aan de Groeneplaats en in 2020 en 2021 gooide corona roet in het eten. 

Patrick: “Ik ben blij dat we het nu weer voor elkaar hebben gekregen en dat de gemeente de schouders eronder heeft gezet. Dat heeft echt geholpen.” Het wordt volgens Patrick een echte familiekermis met attracties waar het hele gezin plezier aan kan beleven. Blikvanger wordt de 40 meter hoge Europa Flyer. Dat is een soort zweefmolen van waaruit Den Burg en omgeving vanuit de hoogte goed te zien zijn. Verder is er de mogelijkheid om trampoline te springen, staat er een kinderdraaimolen, een Skeeball waar met ballen op een doel kan worden gegooid, een Fun House, grijpkranen en een Crazy Wave waarmee bezoekers op een bank heen en weer worden gedraaid. 

De Lucky Duck van Patrick zelf is aanwezig, evenals de Pink Date (een kraam waar grote pluche beren gewonnen kunnen worden), een Pusher, een Dropgame en een kraam waar ballen gegooid kunnen worden. Voor de inwendige mens staat er onder meer een oliebollenkraam op de Groeneplaats waar naast oliebollen ook churros (donut van gefrituurd deeg) worden verkocht. De laatste is van de familie Stuy die volgens Patrick met een spiksplinternieuwe kraam naar het eiland komt. ‘Dat is een aanwinst om erbij te hebben.”

Patrick de Kort
Afbeelding
Klaas Dirk Koorn Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 1 uur geleden 14
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Peter Betsema Algemeen 1 uur geleden 40
Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 17 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58