Mike van der Haas dreigt zijn tegenstander in de sloot te gooien
Mike van der Haas dreigt zijn tegenstander in de sloot te gooien

Dit artikel is geschreven door
Golfclub De Texelse

Golfclub De Texelse is is opgericht op 31 maart 1994.

Thriller voor de topgolfers van De Texelse

Algemeen

Na twee gewonnen wedstrijden gaat De Texelse Heren 1 (36 holes) aan kop in de poule. Dit beeld is een beetje vertekend omdat de gedoodverfde winnaar Olympus 1 een wedstrijd minder heeft gespeeld. Vandaag moet Texel tegen dit topteam uit Amsterdam aantreden. De uitslag bepaald hoogstwaarschijnlijk wie de NGF-poule wint.

Het team van Olympus wordt aangevoerd door een handicapper +1 met Tourervaring plus een tweede man met handicap 0, gevolgde door handicappers 3, 3, 3 en 4. Daar steekt Heren 1 toch wat magertjes bij af. Maar het is matchplay en Golfbaan Waterland in het noorden van Amsterdam is relatief kort, smal en deze zondag ook nog met een dikke wind dwars over de baan. Voor Texelaars dagelijkse golf-kost. Captain Tim de Haan speelt vandaag niet, maar is toch uit Friesland gekomen als coach en motivator.

De drie ochtendwedstrijden (18 holes foursomes) zijn ongemeen spannend. Hidde Kats/Mike van der Haas slepen net als Herbert de Geer/Antoine Kersten de ronde naar de 18de. Helaas vinden beide hun Waterloo op de laatste hole. Floris-Jan Zwaag/Kevin van Zuilekom blijken ook deze keer weer een vaste waarde. Zij maken het af op 17; 2up.

Met een 4-2 achterstand de 18 holes singles in. Het is nog steeds mogelijk. Vier van de zes matches moeten worden gewonnen. Kats heeft een superstart en komt 3up op de eerste 9. Na de turn echter komt zijn tegenstander los en rijgt 4 birdies aan elkaar. Kats strandt uiteindelijk na een goede wedstrijd op 17 ondanks een vijfde birdie; 2 Down. Dat is een vieze tegenvaller.

Van der Haas dan? Die wordt echt overklast door die plus-handicapper, hij verliest met 5/4.

Hoog tijd voor een goede tijding. Zwaag speelt tegen een handicap 3.4, maar heeft al die jaren in de competitie nog nooit een single verloren. Dus kom maar op. Het is zo’n dag dat het korte spel van die lange likken-baardend goed is. De eerste negen met een serie up en downs de opponent frustrerend en dan toeslaan. Met een 6/5 sloopt Zwaag zijn arme tegenstander.

Van Zuilekom krijgt de captain van het team uit Abcoude voor zijn kiezen. Hij is ondertussen uitgegroeid tot ‘most valuable player’ van het Texelse team en maakt die belofte ook nu weer waar. Op een enkel moment komt van Zuilekom nog 1 down, maar corrigeert dat direct de volgende hole. Hij wint ook ruim; 3/1.

Het kan nog! Kersten en De Geer zijn nog aan het spelen en in beide wedstrijden is het stuivertje wisselen. Kersten heeft een 17-jarige tegenstander die uitkomt in het NGF-jeugdteam. Kersten trekt een forse achterstand van 3 down op de tweede negen helemaal recht en staat zelfs 1-up op de tee van de 18de. Daar heeft zich ondertussen een aardig publiek verzameld. Het is voor het jonge talent van Olympus precies wat hij nodig heeft. Hij produceert een prachtige birdie en steelt zo een gelijkspel. Dat doet pijn.

Bij een winstpartij van De Geer spelen wordt in ieder geval nog gelijk gespeeld. Daar dan maar op hopen. Als de laatste flight all square afslaat op 18 is de spanning te snijden. Wint De Geer de hole speelt De Texelse 1 vandaag gelijk en is er nog een kans om de poule te winnen, anders waarschijnlijk niet. Het wordt een thriller op de green van 18. De Geer heeft een put van 5 meter voor de winst, net te kort. Olympus heeft een put van 2 meter voor een gelijkspel, en die valt.

Dikke tranen. 10-8 verloren. De Texelse 1 was zo dichtbij.

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 2 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 5 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 7 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 7 uur geleden 7
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 8 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 8 uur geleden 17
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 9 uur geleden 16
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 9 uur geleden 5