Meria en Veronique met de Shetlanders.
Meria en Veronique met de Shetlanders.

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Oplossingsgerichte training voor jongeren

Algemeen

Meria Zegel en Veronique Stiggelbout geven op 6, 13 en 27 maart een driedaagse oplossingsgerichte training die bedoeld is voor jongeren. Het is niet zomaar een training, zij doen dit met hulp van Kees, Daan, Mittens en Chinca, Shetlanders.

“Meria en ik kennen elkaar uit de paardenwereld. We hebben deze opleiding ook samen gedaan. Dieren, paarden in het bijzonder, voelen emoties heel goed  aan en zijn daarom zeer geschikt voor deze trainingsmethode. De coronacrisis is zwaar voor jongeren en heeft onder meer geleid tot klachten als eenzaamheid. Het is goed dat jongeren leren omgaan met tegenslagen en deze training is speciaal ontwikkeld voor jongeren”, vertelt Veronique.

Jongeren vinden het vaak lastig om over hun emoties of struikelblokken te praten en daar komen de vier stoere shetlanders om de hoek kijken. “Als de training begint, krijgen de jongeren eerst de ruimte om kennis te maken met de pony’s en een keuze te maken. Als een jongere de keuze maakt voor een pony die zich iets afzondert, is dit vaak een reflectie van zichzelf. Dit is maar een klein voorbeeld”, legt Meria uit.

De coaches gaan met de leerling in gesprek over de keuze voor de pony. “Daar valt vaak heel veel uit te leren voor de jongere zelf. Het voordeel is dat de deelnemer ‘via de pony spreekt’ waardoor het minder confronterend is. Dit werkt drempelverlagend. Aan de hand van verschillende trainingsoefeningen creëren we bewustwording en laten wij de jongeren experimenteren met houding en gedrag”, vervolgt Veronique.  

Meria vult aan: “We geven de jongeren basisvaardigheden mee die goed van pas komen in hun leven. Neem bijvoorbeeld een werksituatie. Als een collega op een bepaalde manier reageert? Ligt dat aan die collega of had jij ook iets anders kunnen doen? Of had je er door een kleine aanpassing op sociaal gebied voor kunnen zorgen dat de collega anders had gereageerd?”

De vriendinnen merken dat jongeren behoefte hebben aan handvatten in een tijd dat er veel onzekerheden zijn. “Wij zijn blij dat we kunnen helpen. We hadden een oproep geplaatst en mensen waren direct enthousiast. Er waren een drietal bedrijven die direct hebben aangeboden plekken te sponsoren, daarvan zijn er nog enkele beschikbaar. De eerste plekken zijn toegewezen in overleg met Young4Ever en Texelgezinnen. Zij hebben de expertise en het netwerk om jongeren voor te dragen die de training het best kunnen gebruiken.”

Wie meer informatie wil, in aanmerking wil komen voor de laatste plekken of nog plaatsen wil sponsoren, kan contact opnemen via teamcoachingtexel@gmail.com. De cursus die op alle drie de dagen duurt van 11:00 uur tot 13:00 uur is bedoeld voor OSG-leerlingen vanaf de tweede klas en wordt gehouden bij de winterstalling van manege Kikkert aan het Oude Dijkje 41 bij De Koog. “De cursus is niet alleen nuttig, maar bovendien ook erg leuk. Je bent als jongere met gelijkgestemden en de pony’s zijn echte allemansvrienden”, besluit Veronique.

Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 10 uur geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 13 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 15 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 15 uur geleden 8
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 16 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 16 uur geleden 22
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 17 uur geleden 19
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 17 uur geleden 5