Cor Honkoop.
Cor Honkoop. Foto: Sander Stoepker

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Cor Honkoop vertrekt bij Texelse Bierbrouwerij

Algemeen

Algemeen Directeur Cor Honkoop van De Texelse Bierbrouwerij vertrekt komende zomer en zoekt een nieuwe kapitein voor op het schip. “Het gaat Texels voor de wind, m’n klus zit er daarom op, dit is hét juiste moment ”

Dit is hét juiste moment om het roer uit handen te geven. De nieuwe ‘kapitein’ moet een grote affiniteit met Texel hebben

Na een turbulente tijd is Texels, ondanks de onstuimige periode voor met name de horeca, in rustiger vaarwater gekomen en heeft het een uitstekend jaar gedraaid. “De overname door Heineken Nederland heeft het bedrijf en het merk van een nieuw perspectief voorzien en dat werpt z’n vruchten af, zo blijkt. Het bekende Skuumkoppe heeft verder voet aan wal gezet waardoor nóg meer liefhebbers uit alle windstreken de smaak van het eiland kunnenproeven. Texels is bovendien met een complete rebranding van een nieuwe jas voorzien dat alom wordt gewaardeerd”, schrijft Texels in een persbericht.

Honkoop stelt: “Ik ben supertrots op wat het gedreven en trotse Team Texels heeft bereikt in zo’n kort tijdsbestek. En dit is eigenlijk nog maar het begin van dit mooie Texelse avontuur. Want er is nog een hele wereld te ontdekken en daar past een frisse nieuwe opvolger bij.” stelt Honkoop. “Dit is hét juiste moment om het roer uit handen te geven om verder koers te zetten.”

Met het vertrek van Honkoop komt volgens de de Texelse Bierbrouwerij één van de mooiste banen in de wereld van bier beschikbaar. 

Uit het juiste hout gesneden

De nieuwe ‘kapitein’ moet een grote affiniteit met Texel hebben. Texels heeft dan ook een behoorlijk wensenlijstje voor Cors’ opvolger. Zij of hij is een ervaren leider, een teamplayer en een groot liefhebber van speciaalbier. Het is aan haar of hem om de missie “we koesteren Texel en gunnen iedereen Texels” verder te brengen. In de vacature die de brouwerij heeft verstuurt schrijft Texels het volgende: “De nieuwe Algemeen Directeur is verantwoordelijk voor de exploitatie van de Brouwerij in Oudeschild waaronder het brouwen en ontwikkelen van de huidige en toekomstige bieren, het Texels Proeflokaal, de groei van landelijke Out Of Home Sales en voor het verder uitbouwen en onderhouden van de relatie met de lokale gemeenschap en stakeholders. Het team op Texel zoekt een charismatisch, energiek en positiefpersoon met minimaal tien jaar relevante werkervaring in een productieomgeving. Iemand die met overtuigingskracht, respect en met een open geest het beste uit de mensen en de brouwerij haalt. Je krijgt er een fantastische baan op een prachtige plek voor terug waar kernwaarden als Trots, Vrij, Persoonlijk, Scherp en Genieten voorop staan.” 

Wind in de zeilen

De Texelse Bierbrouwerij zocht een strategische partner om mee te groeien en vond deze in 2020 in Heineken. Hiermee kreeg de succesvolle brouwer een stevige impuls om zich op het vasteland verder te ontwikkelen. Onder de nieuwe koers kwamen Skuumkoppe en ook andere speciaalbieren van de brouwerij in nog meer horecagelegenheden en slijterijen beschikbaar. Niet alleen de distributie, maar ook de brouwcapaciteit werd samen met het nieuwe moederbedrijf geoptimaliseerd. “Op een bij het eiland passende en duurzame wijze”, stelt Honkoop. 

Deze stap was nodig om aan de groende vraag te kunnen blijven voldoen. Consumenten weten de Texelse speciaalbieren de afgelopen twintig jaar goed te waarderen en het iconische merk is inmiddels van vaste waarde bij veel bierliefhebbers. 

Lokale samenwerking

Tijdens de periode van Honkoop werd onder meer een nieuwe overeenkomst gesloten met Maurice Diks, die eigenaar is van toenmalige zuivelfabriek waarin de brouwerij is gevestigd. Dit betekende dat de veelbesproken nieuwe bierfabriek van de radar verdween. Het betekent dat de Texelse Bierbrouwerij zich op de huidige locatie verder gaat ontwikkelen. Een deel van de Skuumkoppeproductie is verplaatst naar België. De vraag was te groot voor de Texelse fabriek. In het afgelopen jaar was Honkoop druk bezig met een aantal lokale initiatieven, zo was er het boekje ‘Int Texel gebrouwen’ van Lodewijk Dros dat werd uitgebracht in samenwerking met Wads Smaakhuus en Langeveld en De Rooy. Met Texelse agrariërs en natuurvereniging De Lieuw werden afspraken gemaakt over vogelgraan en bloemenranden. 

Volgens Honkoop wordt zijn vertrek nu al naar buiten gebracht, zodat er genoeg tijd is om naar een goede opvolger te zoeken.

Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 32 minuten geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 54 minuten geleden 2
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 1 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 1 uur geleden 2
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 2 uur geleden 6
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 2 uur geleden 3
Afbeelding
Lintje voor moeder van het Glazen Paleis Algemeen 2 uur geleden 11
Afbeelding
Lintje Klaas van den Berg voor inzet G-team Algemeen 3 uur geleden 65