Oudheidkamer Texel
Oudheidkamer Texel Foto: Oudheidkamer

Dit artikel is geschreven door
Stichting Texels Museum

Stichting Texels Museum omvat Ecomare, Museum Kaap Skil, Vuurtoren Texel en Oudheidkamer Texel

Geurmonumentje, Napoleon en pannenkoeken op Open Monumentendag

Algemeen

Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 11 september organiseert Stichting Texels Museum extra activiteiten bij de Oudheidkamer, Museum Kaap Skil en op Fort de Schans. Deze zijn die dag alledrie gratis toegankelijk.

Geurmonumentje

De Oudheidkamer uit 1599 is een Rijksmonument. De inrichting met meubilair en gebruiksartikelen uit de tijd van ‘oma’s oma’ roept bij velen herinneringen op. Deze worden tijdens de Open Monumentendag versterkt door het element geur toe te voegen. Geuren die voor de één vertrouwd zijn, voor de ander een tastbare kennismaking met het verleden. Naast het voormalig gastenhuis is ook de indrukwekkende en heerlijk besloten kruidentuin achter het pand gratis toegankelijk voor bezoekers.

Skiller pannenkoeken

Op het terrein van Museum Kaap Skil zijn meerdere monumenten, waarvan de meest in het oog springende Molen De Traanroeier, baken van Oudeschild. Vrijwilligers bakken op deze dag pannenkoeken, uiteraard met meel gemalen in de molen. Deze zijn voor slechts een euro verkrijgbaar, waarvan de volledige opbrengst naar het onderhoud van de molen gaat. Naast de molen hebben ook de graanpakhuizen en de wierschuur waar de jutterij in is ondergebracht op het terrein van Museum Kaap Skil een monumentale status.

In de voetsporen van Willem van Oranje en Napoleon

Willem van Oranje liet Fort de Schans rond 1574 aanleggen, om Texel en ‘de Reede’ te beschermen tegen de Spanjaarden. In 1811 liet Napoleon het fort vergroten. Tijdens Open Monumentendag wordt om 11.00 uur en 14.30 uur een rondleiding gegeven waarbij de roemruchte geschiedenis van dit bijzondere fort belicht wordt. Reserveren is verplicht en kan via info@kaapskil.nl of bij de kassa van Museum Kaap Skil. Maximaal 20 personen per rondleiding.

Fort de Schans
Fort de Schans
Jutterij Museum Kaap Skil
Afbeelding
Redactie op zoek naar mooiste koningsdagfoto's Oproep 16 minuten geleden
Afbeelding
Woontij zoekt enthousiaste collega's 3 uur geleden
Afbeelding
Stichting Texels Museum zoekt een Lid Raad van Toezicht 5 uur geleden
Afbeelding
Rolf Bak Officier in Orde van Oranje Nassau Algemeen 5 uur geleden 7
Afbeelding
AB Texel zoekt administratief talent 6 uur geleden
Afbeelding
Harry Wetenkamp Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 6 uur geleden 10
Afbeelding
Koninklijk lintje voor Jenny van Lubek Algemeen 6 uur geleden 15
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Jany Schraag Algemeen 6 uur geleden 5