Logo texelsecourant.nl
Vlnr Joost Coutinho, Esther Blom, Martin Trap en Inge Veeger-Van Heerwaarden.
Vlnr Joost Coutinho, Esther Blom, Martin Trap en Inge Veeger-Van Heerwaarden. (Foto: Texel Vastgoed)

"Meedenken en adviseren bij kopen huis"

  Zakelijk

Adviseren, meedenken, soms juist bewust de tegenhanger spelen en mensen begeleiden bij het maken van uiteindelijke keuzes.

Het zijn een aantal werkzaamheden van de makelaar wanneer het om de aanschaf van een woning of een pand gaat, vertelt makelaar Joost Coutinho van makelaardij Texel Vastgoed aan de Kogerstraat in Den Burg. Samen met collega-makelaar Martin Trap en medewerkers Inge Veeger-Van Heerwaarden en Esther Blom begeleidt hij Texelaars en toeristen bij het doen van aankopen.

Wel of niet tot koop van een huis overgaan is vaak één van de laatste schakels in een langer durend proces. "De keuze die je uiteindelijk maakt, moet goed voelen. Dat is heel belangrijk. Ik was een tijdje geleden bij mensen waarvan de een graag wilde verhuizen, maar de ander een aantal voorbehoudens had. In zo'n geval help je eerst om er gezamenlijk uit te komen. Het kan niet de bedoeling zijn dat de een graag verhuist en de ander met lange tanden meegaat."

Ander belangrijk onderdeel van het proces is de financiering van een woning. Volgens Coutinho is het laatste half jaar een stagnatie in de stijging van de huizenprijzen te zien, maar de prijzen zijn vooralsnog hoog op het moment. "Beleggen in steen levert meer op dan je geld bij de bank wegzetten."

Een hoge prijs betekent dat potentiële kopers niet zomaar een hypotheek bij de bank te pakken hebben, zeker niet meer sinds de crisis van een aantal jaar geleden. "Banken kijken tegenwoordig ook hoe je spaarmoraal de afgelopen jaren is geweest en hoe je pensioen is geregeld. Dat weegt mee in de beoordeling van je aanvraag en je moet er rekening mee houden dat het een week of acht kan duren voordat je uitsluitsel hebt."

Coutinho ziet in de praktijk bij jongeren vaak de ouders bijspringen om de financiering van een huis rond te krijgen. "Dat is een omslag die wellicht in de praktijk gemaakt moet worden dat het steeds meer standaard wordt dat ouders financieel een handje helpen. Net zoals je startersleningen van de gemeente hebt of bijvoorbeeld de koopstartregeling van Woontij. Dat zijn allemaal financieringen die het laatste zetje kunnen zijn die het mogelijk maken om een huis te kunnen kopen en om daarnaast ook nog gewoon te kunnen leven."

Coutinho is blij dat er de komende tijd nieuw woningen op Texel bijkomen (bijvoorbeeld De Tuunen en de nieuwbouw aan de Hollewal), zodat mensen kunnen instromen in de woningmarkt. "Het is ook goed om te zien dat er inventiviteit is zoals bijvoorbeeld de woonunits achter het gemeentehuis waar personeel tijdelijk kan worden gehuisvest. Mensen kunnen daar in eerste instantie terecht en later doorgroeien naar een andere woning."

Voordat het echter allemaal zo ver is, is daar eerst het proces van begeleiding. "En dat betekent dat je als makelaar ook wel eens spiegelt en mensen voorhoudt wat ze willen. Soms moet je als makelaar ook dingen zeggen die niet leuk zijn, maar waarvan je later als koper of verkoper wel blij bent dat het gezegd is." Volgens Coutinho kan het geen kwaad als er, met het oog op de toenemende vergrijzing van de Texelse bevolking, meer gekeken wordt naar gelijkvloerse bungalows voor ouder wordende mensen. "We zien in de praktijk dat daar een groeiende vraag naar aan het ontstaan is."

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

€120,- om te verhuizen binnen je eigen gemeente, redelijk of niet?Reageren!