Logo texelsecourant.nl
Op bezoek in de boet van het Zilt Proefbedrijf.
Op bezoek in de boet van het Zilt Proefbedrijf. (Foto: Pepijn Lijklema)

"We kunnen veel van Texel leren"

  Toerisme

"Ik ben onder de indruk. Bij ons wonen 170.000 mensen en hebben we een oppervlakte van 450.000m2. Maar wij hebben maar een half miljoen toeristen op jaarbasis. Wij richten ons teveel op het verstrekken van informatie en te weinig op marketing. Het is indrukwekkend hoe Texel zichzelf in de markt gezet heeft."

Aan het woord is Fred Julia, general manager van de toeristenorganisatie van Nord Basse-Terre (het meest westelijke eiland van Guadeloupe dat in de Caribische zee ligt en onder Frankrijk valt). Fred Julia is één van de 25 mensen van het interreg Europe project Islands of Innovation die deze week een bezoek brachten aan Texel. De groep houdt zich bezig met het ontwikkelen van beleidsaanpak en ziet hiervoor in eilanden de ideale inspiratiebron. Ze richten zich hierbij op duurzaamheid in de breedste zin van het woord, zoals bijvoorbeeld energievoeding en afval.

"Ze zijn van mening dat eilandbewoners van nature erg innovatief zijn, omdat ze niet wachten op oplossingen vanaf het vaste land. Deze groep is al anderhalf jaar bezig en ze gaan in totaal vijf jaar door. Ze bezoeken allemaal verschillende eilanden, waaronder nu Texel. Het zijn allemaal zelf eilandbewoners en ze wisselen kennis met elkaar uit", vertelt Pepijn Lijklema van Texlabs die het Texelse deel van het programma begeleidt. De groep bezoekt naast Texel ook Amsterdam, Vlieland en Leeuwarden. Op Texel gingen de leden met elkaar in gesprek en brachten ze onder meer een bezoek aan Ecomare en het Zilt Proefbedrijf van Marc van Rijsselberghe. De leden komen van eilanden uit Denemarken (Samsø), Estland (Kuressaare) , Griekenland (Lesbos), Frankrijk (Nord Basse-Terre) , Nederland (Waddeneilanden) en Portugal (Azoren en Madeira).

Jula sprak onder andere met VVV-directeur Frank Spooren. "We kunnen veel van Texel leren, dat is me wel duidelijk geworden. Wij hebben meer potentie dan Texel. We hebben prachtige natuur en tropische temperaturen. We kunnen toeristen halen uit de Franse markt, maar ook uit de VS door onze ligging in het Caribisch gebied. Toch trekt Texel twee keer zoveel mensen', stelt Julia. Los van de zakelijke kant, geniet hij van het bezoek aan Texel. "Ik ben een echte eilandman. En ik vind het hier erg mooi. Ondanks dat jullie zoveel toeristen trekken, vind ik het nog heerlijk rustig."

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het is tijd om Texel geleidelijk en volgens de normen van de anderhalvemetersamenleving weer open te stellen voor toeristen.Reageren!