Op bezoek in de boet van het Zilt Proefbedrijf.
Op bezoek in de boet van het Zilt Proefbedrijf. Foto: Pepijn Lijklema

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

"We kunnen veel van Texel leren"

Toerisme

"Ik ben onder de indruk. Bij ons wonen 170.000 mensen en hebben we een oppervlakte van 450.000m2. Maar wij hebben maar een half miljoen toeristen op jaarbasis. Wij richten ons teveel op het verstrekken van informatie en te weinig op marketing. Het is indrukwekkend hoe Texel zichzelf in de markt gezet heeft."

Aan het woord is Fred Julia, general manager van de toeristenorganisatie van Nord Basse-Terre (het meest westelijke eiland van Guadeloupe dat in de Caribische zee ligt en onder Frankrijk valt). Fred Julia is één van de 25 mensen van het interreg Europe project Islands of Innovation die deze week een bezoek brachten aan Texel. De groep houdt zich bezig met het ontwikkelen van beleidsaanpak en ziet hiervoor in eilanden de ideale inspiratiebron. Ze richten zich hierbij op duurzaamheid in de breedste zin van het woord, zoals bijvoorbeeld energievoeding en afval.

"Ze zijn van mening dat eilandbewoners van nature erg innovatief zijn, omdat ze niet wachten op oplossingen vanaf het vaste land. Deze groep is al anderhalf jaar bezig en ze gaan in totaal vijf jaar door. Ze bezoeken allemaal verschillende eilanden, waaronder nu Texel. Het zijn allemaal zelf eilandbewoners en ze wisselen kennis met elkaar uit", vertelt Pepijn Lijklema van Texlabs die het Texelse deel van het programma begeleidt. De groep bezoekt naast Texel ook Amsterdam, Vlieland en Leeuwarden. Op Texel gingen de leden met elkaar in gesprek en brachten ze onder meer een bezoek aan Ecomare en het Zilt Proefbedrijf van Marc van Rijsselberghe. De leden komen van eilanden uit Denemarken (Samsø), Estland (Kuressaare) , Griekenland (Lesbos), Frankrijk (Nord Basse-Terre) , Nederland (Waddeneilanden) en Portugal (Azoren en Madeira).

Jula sprak onder andere met VVV-directeur Frank Spooren. "We kunnen veel van Texel leren, dat is me wel duidelijk geworden. Wij hebben meer potentie dan Texel. We hebben prachtige natuur en tropische temperaturen. We kunnen toeristen halen uit de Franse markt, maar ook uit de VS door onze ligging in het Caribisch gebied. Toch trekt Texel twee keer zoveel mensen', stelt Julia. Los van de zakelijke kant, geniet hij van het bezoek aan Texel. "Ik ben een echte eilandman. En ik vind het hier erg mooi. Ondanks dat jullie zoveel toeristen trekken, vind ik het nog heerlijk rustig."

Henk Cornelissen.
Texel deze Week 29 februari 2024 Algemeen 4 uur geleden
Het gemeentehuis aan de Emmalaan in Den Burg.
Inloop gemeentehuis voor vragen over WOZ Algemeen 9 uur geleden
Zonsopkomst boven het wad bij De Cocksdorp.
Opwarming Waddenzee op NPO 2 bij Focus Algemeen 12 uur geleden
Natuurcoach Erika Waaijer in de duinen.
Mooi, Gezond & in Balans Wandelcoach Erika: De natuur als spiegel Advertorials 16 uur geleden 1
Pieter en Natalja in de zaak aan de Brink in De Koog.
Fietsverhuur De Koog breidt breed assortiment uit Algemeen 28 feb, 16:00 13
V.l.n.r.: Ruben, John, Sander, Betsie en José.
Zaterdag 2 maar in de TXL Sporthal Fietsbeurs voor jong en oud: veiligheid voorop Advertorials 28 feb, 07:28 3
Afbeelding
Boekjes en Brabbels in de bibliotheek Algemeen 27 feb, 18:55
Yvonne Zomerdijk: In Bloei (2024) in Galerie Posthuys
Niet alleen de natuur op Texel ontwaakt, ook de kunstenaars van Galerie Posthuys presenteren zich in volle kleurkracht. In Bloei Cultuur 27 feb, 17:31 1