Logo texelsecourant.nl

Keerzijde Texels succes krijgt landelijke aandacht

  Toerisme

Drukte alom, maar personeel tekort. Een probleem dat Texel al bekend was, maar gisteren nationale aandacht kreeg na een artikel van de NOS en een item in het NOS journaal.

"Maar die ondernemers lopen nu tegen een probleem aan: ze kunnen niet genoeg personeel vinden. Volgens uitzendbureau Randstad stonden er in het eerste kwartaal van dit jaar 630 vacatures open op Texel, waarvan ruim 500 op mbo-niveau of lager. Vooral in de horeca is een nijpend tekort aan handjes. Bedieningsmedewerkers en koks worden het meest gezocht."

Het is slecht één van de passages die te lezen is in het artikel dat voor Texelaars veel herkenbare dingen naar voren brengt. In het artikel wordt al gemeld dat de gemeente start met een koksopleiding. Een kleine nuance, dit is een samenwerking tussen de gemeente, TOP (onder leiding van Rob Vos van De Pelikaan), Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Texel en het ROC. Ook is er al gestart met een opleiding fietstechnicus door Erwin van der Linde en bekijkt Arjen van der Linde de mogelijkheden voor een MBO-opleiding detailhandel. In Den Helder starten in september eveneens toerismegerichte opleidingen. Daarnaast zijn er nog plannen voor opleidingen in de zorg en in de schoonmaak, 

Volgens de NOS heeft Texel inmiddels te maken met een tekort van rond de honderd koks. TOP sprak laatst over een tekort van ongeveer zeventig koks. In reacties op sociale media weten de mensen wel wat er aan schort bij het verkrijgen van personeel voor de horeca. Als oorzaken voor de problemen worden onder meer het gebrek aan vaste contracten en het werken op oproepbasis (stand-by) genoemd. 

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De gemeenteraad moet instemmen met het autoluw maken van het centrum van Den Burg.Reageren!