Texel in actie tegen Leekster Eagles begin 2022.
Texel in actie tegen Leekster Eagles begin 2022. Foto: Willem Sangers

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Texel Futsal zit in cruciale fase

Sport

Winnen, gewoon winnen. Dat is de komende twee wedstrijden de belangrijkste boodschap voor de zaalvoetballers van Texel Futsal.

De zaalvoetballers staan op het moment op de vijfde plaats in de B-poule van de eredivisie en dat betekent één beslissende wedstrijd in de nacompetitie om lijfsbehoud in de eredivisie. 

Met een beetje pech kan Texel echter ook op de zevende plek in de B-poule komen en dat zou rechtstreekse degradatie betekenen. Met heel veel geluk kan Texel ook nog op de vierde plaats eindigen. Dat zou voor automatisch behoud van een plek in de eredivisie zorgen. Dan moeten VNS United en Volendam wel alles verliezen wat ze nog kunnen verliezen en Texel alles winnen.

Coach Martijn de Veij heeft alle scenario’s inmiddels op het netvlies, maar vooralsnog geldt er één doel: winnen. De eerste plek waar dat moet gaan gebeuren is de thuiswedstrijd komende zaterdagavond (13 mei) in de TXL Sporthal in Den Burg tegen Leekster Eagles uit het Groningse Leek. Die wedstrijd begint om 18:30 uur. Bij Texel hopen ze op een goed gevulde tribune om de manschappen in het veld de extra steun te geven die nodig is. Leek en Texel zijn aan elkaar gewaagd; in februari was het gelijkspel toen beide ploegen elkaar troffen in Leek. 

De Veij kan zaterdag beschikken over een bijna voltallige selectie. “Alleen Yorgo Helleman is een vraagteken. Pieter Jan Eelman had last van een liesblessure maar hij kan er zaterdag weer bij zijn.” Na Leek wacht voor Texel Futsal nog een uitwedstrijd tegen ZVV in Den Haag. Die ploeg staat op de laatste plaats van de B-poule en is al gedegradeerd.

Het ideale scenario voor Texel zou de vierde plaats zijn, maar die kans is uiterst klein. De vijfde plaats is meer reëel en de prettigste plek in de nacompetitie. De Veij: ‘Als je als vijfde eindigt, speel je alleen in de finale van de nacompetitie. Als je als zesde eindigt, moet je in totaal drie wedstrijden spelen in de nacompetitie.” Texel Futsal speelt op het moment voor het derde seizoen in de eredivisie. De ploeg kwam daar in 2020 terecht na een jarenlange opmars in de diverse klassen en divisies.

De Texelaars hebben sindsdien opzien gebaard tussen de betaalde spelers in de eredivisie, onder meer door het gegeven dat ze gewoon contributie betalen aan de club. Ook ging menig team teleurgesteld naar huis, nadat ze merkten dat er wel een heel hecht collectief in het veld stond waar moeilijk doorheen te breken was. Het bestaan in de eredivisie kan nog altijd met een vierde seizoen verlengd worden, maar dan wel met winnen en steun van de omgeving.

Eilanddichter Fiet van Beek draagt Tegenspraak voor.
TEGENSPRAAK Algemeen 22 minuten geleden
Steenlopers.
De Lezersfoto - Steenlopers Algemeen 4 uur geleden
Burgemeester Mark Pol en raadslid Nick Ran legden zaterdagavond een krans op de Algemene Begraafplaats in Den Burg ter gelegenheid van Dodenherdenking.
Eerbiedwaardige Dodenherdenking Texel Algemeen 15 uur geleden
Pepijn Dros en Gelein Jansen in gesprek met elkaar.
Podcast Terugkijken: Tussen twee vuren Algemeen gisteren
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #46 Yvon Jaspers Algemeen gisteren
Cor Zijm bovenop zijn eigen meierblis.
De Lezersfoto - Vreugdevuren op Texel Algemeen 4 mei, 08:00 4
Afbeelding
Het uitwerken van je bouwplan Advertorials 3 mei, 18:30
Afbeelding
Gemeente Texel zoekt een Medewerker Gemeentewinkel 3 mei, 16:35