Ary van der Plas op het water tijdens de Ronde om Texel.
Ary van der Plas op het water tijdens de Ronde om Texel. Foto: Collectie Ary van der Plas

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

"Ronde is elke keer weer anders"

Sport

Hij zeilde hem inmiddels bijna veertig keer, maar vervelen deed de Ronde om Texel nooit.

"Door de omstandigheden is het is elke keer weer anders op het water", vertelt Ary van der Plas uit Monster, één van de zeilers die er in 1978 al bij was toen de Ronde voor het eerst officieel werd gevaren. "Bij zuidwest zes is het prima te doen, maar als het noordwest zes is, dan staan de schuimkoppen op het water en wordt het overleven. Dan wordt het kaf van het koren gescheiden."

Van der Plas behoorde in 1978 tot een grote groep Katwijkers die naar Texel kwamen om mee te doen. Dat het tijdens de wedstrijd onderweg mistte, is hem altijd bijgebleven. En ook dat het evenement nog in de kinderschoenen stond. "Het was allemaal wat amateuristisch toen. Later werd het professioneel. En er stond een tent op het strand waar een gezellig feest was."

Zeilen was voor Van der Plas zijn lust en zijn leven. Vrijwel elk weekend ging de catamaran op een trailer achter de auto om mee te doen aan wedstrijden. Dat leidde onder meer langs EK's en NK's waar hij diverse titels pakte. Bij de Ronde zat hij in het overallklassement meestal in de Top 20 en bovenaan in het klassement voor de Nacra's. Hij zeilde onder andere met Eddy Pool die in 1990 samen met zijn vader Dirk Pool overall-winnaar werd. Zoon Arie deed later eveneens met Eddy mee aan de Ronde.

Van der Plas zeilde meestal op een Nacra, waarvan hij de ontwikkelingen van dichtbij meemaakte. "In de begindagen van de Ronde gingen ze 25 km per uur, maximaal 30 en nu zijn ze zeker 10 tot 15 km sneller met de draagvleugels onder de rompen. Het is prachtig, maar het komt wel op stuurmanskunsten aan om daar goed mee te zeilen.

Vorig jaar verkocht hij zijn boot. "Dat was met pijn in het hart, maar ik had weinig tijd en ook wat last van mijn rug. Ik mis het wel, maar ik ben nu wedstrijdleider bij zeilwedstrijden." Het is niet uitgesloten dat de deelnemer van het eerste op zaterdag 10 juni bij de veertigste Ronde aanwezig is. "Het is prachtig en ik heb daar ook een hoop mensen leren kennen met wie ik nog steeds contact heb."

De meierblis in Den Burg.
Meierblissen op Texel ontstoken Algemeen 1 uur geleden
Gezelligheid in Den Burg in 2023. Dit jaar ruimt de gemeente alle banken en hutten van tevoren op.
Redactie zoekt mooiste meierblisfoto's 2024 Oproep 10 uur geleden
Afbeelding
Voorjaarsmarkt in centrum Den Burg Algemeen 13 uur geleden 7
Schetsontwerp van het kunstwerk in het Thijssehuis.
Zoeken naar kleuren kunstwerk Thijssehuis Algemeen 29 apr, 13:45 14
Vlnr: Arco Garritsen en Jan Jacob Rab van de Zestig van Texel met in hun midden Jaap Witte.
Jaap Witte wint Schapenroosterbokaal en Lopertje Sport 29 apr, 10:00 2
De hoogwerker is paraat in de Molenstraat voor controle van de schoorsteen.
Brandweer in actie na brandmelding Algemeen 28 apr, 17:55
Fien Quartel, Jari Ellen en Jef Mets op het hoofdveld van SV De Koog.
"Zonder jeugd, geen ziel" Algemeen 28 apr, 14:13
Afbeelding
Portrettekenaars exposeren Cultuur 28 apr, 12:00