Tibor Zwaan drukt als eerste zijn wiel over de finish, vóór Dave Huijsman.
Tibor Zwaan drukt als eerste zijn wiel over de finish, vóór Dave Huijsman. Foto: Willem Sangers

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Driedubbel feest bij Ronde van Oosterend

Sport

Sfeer, gezelligheid, sportiviteit en rivaliteit zaterdag bij de Ronde van Oosterend. Sinds de (her)start van dit rondje om de kerk in 2011 al een bijzonder evenement, dit jaar om meerdere redenen extra feestelijk. Tibor Zwaan uit Egmond pakte de hoogste eer.

Na de verplichte pauze door corona mocht het eindelijk weer, precies op de dag dat de regel van 1,5 meter verviel. De huldiging van Paralympisch kampioenen Larissa Klaassen en Imke Brommer was de kers op de taart.

Een overvol programma dus, dat begon met de traditionele tourkaravaan door het dorp. Staand in een cabrio-kever Ronde-missen Josepien Arendsman en Sofie Vlaming.

Aandoenlijk onderdeel was de dikke banden race voor de jeugd. Speaker Edgar Klippel was als vanouds goed op dreef, bij fietsenmaker Arie Koger werden scholletjes gebakken en renners streden om vette premies. 

Bij de wielerjeugd maakten Daan Aberson en Mika Houterbos er een felle strijd van, waarbij Daan er uiteindelijk met winst vandoor ging. Roxean De Kroon hield de Strender en pakte de derde plaats. De felbegeerde Co Vinke Bokaal was voor Boaz de Jong. 

In het hele dorp was de vlag uitgestoken voor Paralympisch kampioenen Larissa en Imke. Na de officiële huldiging in de Bijenkorf maakten ze om 15:00 uur een ereronde door het dorp. Toeschouwers gaven de sporthelden bij het passeren een staande ovatie.

Bij de B-recreanten pakte Joran Vlaming pakte de overwinning, net voor Sam Kossen, die Barry Boersen weer even stil heeft gekregen, en op de 3de plek was het Marijn Bakker op de oude fiets van vader Pieter. Zoals bij de wedstrijd later vader en organisator Tom Witte en zijn zoon Liam gelijktijdig op de fiets zaten. Niet de enige vader en zoon, ook Marco en Stefan Drijver reden beiden. 

Bij recreanten A kwam Martijn Drijver als eerste binnen. Denny Vlaming pakte, ondanks een schouderblessure, plaats twee en Diederik Jimmink maakte het podium compleet.

In de wedstrijd slaagden de Texelaar er niet in de zege op het eiland te houden. Tibor Zwaan uit Egmond, op de racefiets naar Texel gekomen en gewend om op hoog niveau te rijden, was zijn zijn Texelse rivaal Dave Huijsman te snel af. Sem Huitema eindigde als derde. 

Larissa geeft het startschot, organisator Tom Witte kijkt tevreden.
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 58 minuten geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 17 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 22 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35