Logo texelsecourant.nl
Het peloton over het Lagewegje bij Den Hoorn.
Het peloton over het Lagewegje bij Den Hoorn. (Foto: Willem Sangers)

Valpartijen tekenen eerste etappe Tour de Lasalle

  Sport

Kay Blokdijk is donderdagavond winnaar geworden van de eerste etappe van de Tour de Lasalle op Texel. Texelaar Dave Huijsman pakte de tweede plaats in de sportklasse.

De omloop rond Den Hoorn werd getekend door valpartijen. Met wind in de rug reden de renners vanaf de boot op de Watermolenweg al een kilometer of zestig per uur. Maar er werd ook wat nerveus gereden, in de bocht naar de Hoornderweg deed de eerste valpartij zich al voor. Texelaars Tom Witte en Sverre Eschweiler konden de vallers niet ontwijken en gingen in deze "Tour de laVal" ook onderuit. Beiden konden de rit vervolgen, maar raakten op achterstand. Eschweiler wist zich terug te knokken tot de derde groep, Witte moest opgeven.

Ook over de Rommelpot hadden de rijders wind mee. Huijsman: "Daar ging het snoeihard." In de bocht van de Fonteinsweg deed de tweede valpartij zich voor. Ook in de Dennen ging een renner onderuit en er zou nog een vierde valpartij zijn geweest. Vanuit het bos, over de Kooyweg met  zijwind tegen  en over de Hemmerkooyweg schoof het veld wat in elkaar. 

De snelheid lag hoog, Huijsman klokte gemiddeld zo'n 45 km/uur. Het viel voor mij niet tegen. Een hoop valpartijen. Ik zat er elke keer vlak achter, maar kon er steeds goed omheen komen. Ik kon me goed handhaven in de kopgroep."

Uiteindelijk gingen vier man ervandoor. "Niemand die echt ingreep. En ploeggenoten van de ontsnapte renners wilden niet meer fietsen."

Kay Blokdijk won de eindsprint en kwam na vijf rondes op de Kerkstraat als eerste over de finish, vlak voor Kees Snoek en Kees Pameijer.

Bij de huldiging deelde Miss Tour de Lasalle Mayke van Breda bloemen en kussen uit, onder meer aan Dave Huijsman, die tweede was geworden in de Sportklasse.

Vrijdag, zaterdag en zondag wordt in Den Helder en omstreken ook gestreden in de Tour de Lasalle. 


De doorkomst in Den Hoorn. 


Renners draaien de Fonteinsweg op.

Eén van de vele valpartijen. 

Kay Blokdijk gaat op de Kerkstraat als eerste over de finish.


Huldiging met Miss Tour de Lasalle Mayke van Breda.  Met winnaar Kay Blokdijk en links Texelaar Dave Huijsman. 

Gerard Timmerman
Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Initiatiefnemers van de petitie "Zeg nee tegen 5G" waarschuwen dat 5G (snel internet) schadelijke is voor onze gezondheid. Mee eens of niet mee eens?Reageren!