Logo texelsecourant.nl
De gemeente handhaaft scherp op illegale verhuur aan toeristen.
De gemeente handhaaft scherp op illegale verhuur aan toeristen.

Handhaving tegen illegale toeristische verhuur

  Politiek

De gemeente is stevig aan het controleren op illegale verhuur van permanente woningen of verkeerd gebruik van logies met ontbijt.

Bij de gemeente zijn tot op heden zijn zo'n 110 meldingen bekend van "mogelijk strijdig gebruik op het gebied van recreatief verhuur van een permanente woning of verkeerd gebruik qua logies met ontbijt."

De eerste 42 adressen zijn gecontroleerd. Hieruit kwam naar voren dat de helft van de adressen in strijd was met de regelgeving. De gemeente heeft hiervoor handhavingsprocedures gestart. De overige adressen worden momenteel onderzocht.

Uit controles van logies met ontbijt blijkt dat niet alle verhuurders toeristenbelasting afdragen, terwijl dat wel verplicht is. Het tarief voor 2019 is €1,85 per persoon per nacht, met een maximum van zeven aaneengesloten nachten.

Is recreatieve verhuur volgens het bestemmingsplan niet toegestaan, dan is het verhuren van een accommodatie illegaal. Illegale recreatieve verhuur wordt niet legaal door het betalen van toeristenbelasting.

Regels

Logies met ontbijt, waarvan er bij de gemeente nu ongeveer 170 bekend zijn, is toegestaan voor elke woningbezitter. Maar er gelden wel voorwaarden. In elke woning mag aan maximaal zes personen in maximaal drie kamers logies met ontbijt worden aangeboden. Voorwaarde is dat de wonen de hoofdfunctie van de woning blijft en dat de verhuurde ruimte aan de woning vast zit (dus niet in losstaande gebouwen). Een keuken(blok) en woonkamer in de verhuurde ruimte zijn niet toegestaan. Er mag alleen een slaapkamer (met sanitair) voor logies met ontbijt worden aangeboden.

Permanente verhuur

Recreatief verhuur van gehele permanente woning is op Texel niet toegestaan. Tenzij de woning tientallen jaren geleden de aanduiding 'tweede woning' heeft gekregen. Informatie hiervoor staat in het bestemmingsplan.

Gerard Timmerman
Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Visroken, een oude traditie die onder meer tijdens de Strender Visrookwedstrijd in ere wordt gehouden, verdient de status van cultuurhistorisch erfgoed.Reageren!