Logo texelsecourant.nl
Gebouw en terrein van de voormalige Kompasschool in Den Burg.
Gebouw en terrein van de voormalige Kompasschool in Den Burg. (Foto: Google Maps)

Voormalige Kompasschool wordt gesloopt

  Politiek

De voormalige Kompasschool Den Burg wordt gesloopt. Het gebouw maakt ruimte voor woningbouw.

Daartoe heeft het college van b en w vorige week besloten. "Sanering en sloop zijn urgent in verband met omgevingsoverlast en onveilige situatie, doordat derden regelmatig proberen de school te betreden (risico van vandalisme en brandstichting)", meldt het college. De kosten voor de asbestsanering en de sloop bedragen €92.905,-. 

Momenteel bevinden de woningbouwplannen zich volgens het college in de verkennende fase. De gemeente bereidt een ontwikkelplan voor. Het voorlopige plan is vier twee-onder-één-kapwoningen (CPO) te realiseren en acht tot tien appartementen (startersappartementen en/ of specialistische zorgappartementen). Er wordt rekening gehouden met ruimte voor parkeren, groen en spelen. Zodra er concrete plannen zijn, worden deze bekendgemaakt.

De sanerings- en sloopwerkzaamheden starten op korte termijn. Deze week wordt het terrein ingericht en start Van der Bel – gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf uit Middenmeer – met de asbestsanering en sloopwerkzaamheden. Deze nemen naar verwachting zo'n tien weken in beslag. Omwonenden zijn per brief geïnformeerd over de werkzaamheden.

Eerder toonde de stichting Working Apart Together interesse in het gebouw. Plan was er twintig werkplekken voor ZZP'ers en kleine ondernemers te creëren. Uiteindelijk kwam de stichting niet tot overeenstemming met de gemeente. Rol daarbij speelde volgens Karst Komdeur onder meer de aanwezigheid van asbest en de staat waarin het gebouw verkeerde een rol. 

Gerard Timmerman
Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Visroken, een oude traditie die onder meer tijdens de Strender Visrookwedstrijd in ere wordt gehouden, verdient de status van cultuurhistorisch erfgoed.Reageren!