Afbeelding
Foto: Evalien Weterings

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

JBT en gemeente blij met toezeggingen gedeputeerde Geldhof

Politiek

Gedeputeerde Geldhof heeft gisteren een bliksembezoek gebracht aan Texel.  Zij kwam om met de gemeente, Woontij en de Jonge Bestuurders Texel te praten over de woningschaarste.

Vorig jaar oktober hebben Lijklema namens de werkgroep Jonge Bestuurders Texel (JBT) en wethouder Kooiman namens de gemeente ingesproken over de omgevingsvisie van de Provincie om aandacht te vragen voor de woningschaarste op het eiland. Jonge Bestuurders Texel had daarvoor een zienswijze ingediend om Texel als Status Aparte te erkennen in de nieuwe omgevingsvisie. Naar aanleiding daarvan vroegen verschillende Statenleden aandacht voor het probleem. Donderdag was gedeputeerde Geldhof op Texel om met wethouder Huisman, Woontij en JBT hierover te praten. Namens JBT waren Ineke Bremer en Pepijn Lijklema aanwezig.

 "Het was een constructief gesprek. We hebben de problemen goed kunnen benoemen. Zo is het bijvoorbeeld moeilijk voor de OSG om docenten van elders aan te trekken, omdat die geen betaalbare woningen kunnen vinden. Geldhof erkende direct de Status Aparte van Texel, maar nog belangrijker is dat we vandaag een akkoord hebben van de gedeputeerde over de concrete invulling daarvan. De gemeente Texel hoeft in de toekomst niet meer met de Noordkop regio te onderhandelen over het aantal te bouwen woningen dankzij die Status Aparte", aldus Lijklema. Iedere gemeente moet door middel van prognoses aantonen bij de provincie dat er behoefte is aan meer woningen om bouwvergunningen te mogen verlenen. Normaal moet dan binnen de regio afgestemd worden hoeveel woningen iedere gemeente mag bouwen. Texel hoeft nu als enige gemeente in de provincie dat laatste niet meer te doen.

Het tweede akkoord is dat Texel voortaan ook zelf prognoses mag aandragen naar de provincie als die een genuanceerder en actueler beeld geven dan de prognoses van de provincie. "Er is nu een unieke samenwerking tussen de gemeente en provincie. We hebben de indruk gekregen dat overleg over de bijzondere situatie van Texel altijd mogelijk is", aldus Bremer. Ook is er een akkoord dat er vanaf nu veel meer aspecten gemonitord worden die de vraag beïnvloeden, zoals de hoeveelheid openstaande vacatures. "Ik ben trots op JBT dat onze zienswijze en inspraak tot resultaat hebben geleid dat de gedeputeerde nu invulling geeft aan de Status Aparte die Texel heeft. Dit is een enorme stap vooruit", aldus Maartje Duin van JBT.

Het vierde akkoord is dat er veel vaker tussentijds bijgestuurd kan worden als er acuut aanpassingen nodig zijn in het aantal woningen. De gemeente Texel heeft op haar beurt toegezegd tot 2025 met een versnelde uitvoer te beginnen van in totaal 366 nieuwe woningen verspreid over zes dorpen. Lijklema: "Jonge Bestuurders Texel is opgericht om het vestigingsklimaat voor jonge mensen op Texel te verbeteren. Voldoende betaalbare woningen zijn daarbij een vereiste. Met deze vijf toezeggingen is er een belangrijke stap in die richting gezet. We danken de provincie en gemeente voor dit akkoord. We hebben vanuit JBT hier samen met vele Texelse organisaties een jaar lang hard voor gewerkt en zullen dit succes zeker vieren!"

Na het overleg bracht de groep een bezoek aan Buurtskap de Tuunen. Christine Groen van Woontij gaf hier een presentatie over de nieuwe wijk met uitleg over de verschillende woningen die daar gebouwd gaan worden. Het gaat in totaal om 140 nieuwe woningen. Deze staan los van de 366 woningen die tussen 2020 en 2025 gebouwd gaan worden.

Nieuwe verschijning op Texel: de Vogelfietssafari van Klaas de Jong.
Van bierfiets tot vogelfietssafari Algemeen 14 uur geleden 8
Martine van Huntum en haar team zijn al jaren de specialist in gezichtsbehandelingen.
Beauty Outline is de personal trainer voor je huid Advertorials 17 uur geleden
Eilanddichter Fiet van Beek draagt Tegenspraak voor.
TEGENSPRAAK Algemeen 18 uur geleden 1
Steenlopers.
De Lezersfoto - Steenlopers Algemeen 22 uur geleden
Burgemeester Mark Pol en raadslid Nick Ran legden zaterdagavond een krans op de Algemene Begraafplaats in Den Burg ter gelegenheid van Dodenherdenking.
Eerbiedwaardige Dodenherdenking Texel Algemeen 4 mei, 21:00
Pepijn Dros en Gelein Jansen in gesprek met elkaar.
Podcast Terugkijken: Tussen twee vuren Algemeen 4 mei, 12:00
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #46 Yvon Jaspers Algemeen 4 mei, 10:30
Cor Zijm bovenop zijn eigen meierblis.
De Lezersfoto - Vreugdevuren op Texel Algemeen 4 mei, 08:00 4