Logo texelsecourant.nl
Bedoeling is dat het Onderwijscentrum in het verlengde van de OSG komt.
Bedoeling is dat het Onderwijscentrum in het verlengde van de OSG komt. (Foto: Jeroen van Hattum)

PvdA haalt uit over Onderwijscentrum

  Politiek

De PvdA heeft op Facebook hard uitgehaald naar de politieke partijen die vorige week instemden met een onderzoek naar volledige nieuwbouw voor het Onderwijscentrum in Den Burg.

De sociaaldemocraten spreken van een onverantwoordelijk besluit en verwijten Texels Belang, VVD en CDA dat zij een volle schep zand in de motor van het nieuwe Onderwijscentrum hebben gegooid.

"De partijen willen om vijf voor twaalf toch nog even onderzocht hebben of een losstaand gebouw niet beter is. En dat terwijl alle scholen en de gemeente na jaren gevoelig en intensief overleg op het punt stonden de aanbesteding te starten."

Bedoeling was dat er tijdens de raadsvergadering een besluit zou vallen over een krediet van €6,6 miljoen voor een Onderwijscentrum dat deels in een leegkomend deel van het OSG-gebouw en deels in nieuwbouw in het verlengde van de OSG wordt gerealiseerd. Die besluitvorming is uitgebleven. Het Onderwijscentrum is bedoeld als nieuwe plek voor de vijf basisscholen in Den Burg.

Volgens de PvdA stond GroenLinks er beteuterd bij en wist de partij de eigen wethouder van onderwijs er niet toe te bewegen een krachtig pleidooi tegen het vertragende voorstel van Texels Belang en VVD te houden. TB, VVD en GroenLinks vormen samen de coalitie op Texel.

"De scholen en de gemeente hebben de afgelopen jaren hun uiterste best gedaan om over hun schaduw heen te springen en te gaan samenwerken aan toekomstbestendig onderwijs op Texel. Uitstellen beschadigt dit proces en de positie van alle deelnemers."

De PvdA zegt op Facebook niet te twijfelen aan de intenties van Texels Belang en VVD dat zij het beste voor het onderwijs willen, maar vermoedt dat er meer aan de hand is. "Beide partijen moeten keuzes maken om de begroting sluitend te krijgen en zoeken nu naarstig naar oplossingen en vertragingen. Alles om voor de achterban de OZB (de laagste in Nederland) of de toeristenbelasting maar niet te hoeven verhogen."

Volgens de PvdA gaat het proces, wat de uitkomst ook wordt, in ieder geval een paar maanden langer duren en kost dat €36.000,- per maand aan indexering van de kosten. "Nog los van de stijgende kosten in de krappe bouwsector."

Bedoeling was dat het nieuwe Onderwijscentrum in Den Burg in de zomer van 2019 klaar zou zijn, maar dat is inmiddels doorgeschoven naar de zomer van 2020.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Aanwezigheid van de pers werkt belemmerend om vrijuit te kunnen sprekenReageren!