Logo texelsecourant.nl
Foto: Ingmar de Boer

College ziet af van claims klimaatinstallatie

  Politiek

Burgemeester en wethouders zien af van schadeclaims naar aanleiding van alle perikelen met de klimaatinstallatie in het gemeentehuis in Den Burg.

Dat heeft het college besloten na het inwinnen van juridische adviezen. Er zouden drie partijen in aanmerking kunnen komen voor een claim, maar bij twee daarvan (de installatie-aannemer en een adviseur) is volgens een vanmiddag verstuurde raadsinformatiebrief de aansprakelijkheid verlopen.

De twee hadden in hun algemene voorwaarden en het contract met de gemeente staan dat zij tot vijf jaar na oplevering aansprakelijk zijn en die termijn is verlopen. Het gemeentehuis werd op 6 juli 2010 opgeleverd.

De derde partij (ook een installatie-adviseur) zou nog wel in gebreke gesteld kunnen worden, maar volgens een advocaat van de gemeente heeft dat zeer weinig kans van slagen en is het beter er geen tijd en geld in te steken.

De betreffende adviseur heeft volgens een raadsinformatiebrief van de gemeente zeer gedetailleerd opdracht gekregen voor het vervaardigen van de klimaatinstallatie op het gemeentehuis. De tekeningen en berekeningen waren ook goedgekeurd door of namens de gemeente.

Het is volgens het college ook de vraag of de betrokken partijen überhaupt aansprakelijk zijn voor de problemen met de klimaatinstallatie.

Er is op het gemeentehuis aan de Emmalaan jarenlang gedoe geweest met het klimaat, waardoor het op de ene plek in het gebouw soms te koud was en op de andere plek juist weer te warm.

Vorig jaar september gingen er herstelwerkzaamheden van start waarbij alle ventilatieroosters zijn vervangen door regelbare CO2-gestuurde roosters. Alle convectoren van de klimaatinstallatie werden vervangen door regelbare radiatoren onder het raam.

Ook de zonnewering van het gemeentehuis werd vervangen, evenals de kamerverlichting en een luchtbehandelingskast in de raadzaal. Daar werd ook meermalen gemopperd over het klimaat in het gemeentehuis.

De herstelwerkzaamheden zijn volgens de raadsinformatiebrief binnen het beschikbare budget en de gestelde termijn uitgevoerd. Dat was te danken aan een uitgebreid draaiboek tijdens het voorbereiden van het werk. De aannemer hield de overlast tot een minimum beperkt en er werd tijdens de werkzaamheden tijdelijk thuis of op andere plekken in het gemeentehuis gewerkt.

De klimaatinstallatie in het gemeentehuis kent inmiddels een historie waarin de raad meerdere malen met geld moest bijspringen om problemen te verhelpen.

De aanleg begon ooit met een budget van €600.000,- voor de installatie in het nieuwe gemeentehuis en €380.000,- voor het nieuwe deel van de OSG waarvoor de zogeheten warmte/koude opslag (WKO) van het gemeentehuis ook zou gaan werken.

In 2012 moest de raad bijspringen met €364.000,- om de bouw van de WKO af te kunnen ronden. Er was een ton extra nodig voor het WKO-gebouw naast het gemeentehuis en er werden voor €22.000,- drie gaskachels in het gemeentehuis geïnstalleerd om ook gewoon op de ouderwetse manier te kunnen verwarmen.

In 2016 zette de raad een bedrag van €550.000,- (inclusief BTW) opzij om de problemen op te lossen en daar kwam in 2017 €145.145,- extra bij om tijdens de herstelwerkzaamheden alles te verhelpen.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Aanwezigheid van de pers werkt belemmerend om vrijuit te kunnen sprekenReageren!