Logo texelsecourant.nl
De 18-jarige Elias Marseille wordt donderdag als raadslid van Texel geïnstalleerd.
De 18-jarige Elias Marseille wordt donderdag als raadslid van Texel geïnstalleerd.

Vraag of Elias jongste raadslid van Nederland is

  Politiek

Is Elias Marseille uit Den Burg donderdagavond het jongste raadslid van Nederland dat geïnstalleerd wordt? 

Burgemeester Michiel Uitdehaag heeft er woensdag een oproep over de deur uitgedaan om antwoord te krijgen op die vraag. Elias Marseille is donderdag precies 18 jaar en 93 dagen oud.

Mocht Elias inderdaad het jongste raadslid van Nederland zijn, dan is dat niet voor lang. Donderdag 5 april wordt in de gemeente Oldenbroek de nu nog 17-jarige Tom de Nooijer 18 jaar en dan mag hij daar namens de SGP plaatsnemen in de gemeenteraad. Hij werd daar met voorkeurstemmen gekozen.

Volgens een bericht van de NOS werden in de gemeenten Aalsmeer, Peel en Maas en Kampen eveneens minderjarige kandidaat-raadsleden met voorkeurstemmen in de raad gekozen. Zij moeten ook wachten tot ze 18 jaar oud zijn.

Een blik op internet leert dat in het verleden onder meer in de gemeenten Amsterdam, Sint-Michielsgestel en Nieuwkoop raadsleden van 18 jaar zijn geïnstalleerd. Er is geen garantie dat het altijd goed gaat: in de gemeente Etten-Leur had de SP eind jaren negentig een raadslid van 19 jaar oud die vrijwel nooit bij de raads- en commissievergaderingen aanwezig was. Dat leidde ertoe dat de SP daar in november 1998 de zetel in de raad moest opgeven.

Een van de bekendste jonge raadsleden is huidig SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen die op haar zeventiende met voorkeursstemmen in de gemeenteraad van Oss werd gekozen en moest wachten tot ze 18 jaar oud was, voordat ze in de raad kon plaatsnemen.

De burgemeester is ook aan het bekijken in hoeverre Cees Hoogerheide (78) het oudste raadslid van Nederland wordt. Hij wordt donderdagavond als raadslid voor Texels Belang geïnstalleerd.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Aanwezigheid van de pers werkt belemmerend om vrijuit te kunnen sprekenReageren!