Afbeelding
Foto: Gemeente Texel

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Nieuwe bierbrouwerij een flinke stap dichterbij

Politiek

Goed nieuws voor de Texelse bierbrouwerij. De gemeenteraad heeft vanavond het bestemmingsplan Oudeschild, uitbreiding bedrijventerrein vastgesteld. Daarmee komt de gewenste nieuwbouw voor de brouwerij een stuk dichterbij. Na hoofdelijke stemming werd het bestemmingsplan met dertien stemmen voor en twee stemmen tegen aangenomen.

Het betekent niet dat het bestemmingsplan er zo maar door was. Er werden vijf amendementen ingediend naar aanleiding van onder meer 26 zienswijzen. Deze werden echter allen aangenomen door een ruime meerderheid. Ondanks dat het officieel over de het bestemmingsplan ging, draaide de discussie feitelijk puur om de brouwerij. Er zijn een aantal wijzigingen in het bestemmingsplan aangenomen. Zo mag alleen de ruimte voor de silo's tot vijftien meter hoog bebouwd worden met een maximaal bouwoppervlak van 500 vierkante meter, mogen er geen afgevlakte daken komen met uitzondering van de gebouwen waar de silo's in komen, moet er minimaal honderd meter van de windmolen worden gebouwd en moeten er afschermende boomsingels komen aan de westzijde van het bedrijventerrein.

De discussie werd in de raadszaal met spanning gevolgd. Naast de tegenstanders, was een groot deel van het personeel van de brouwerij in bedrijfskleding aanwezig. De aanwezigen van de brouwerij applaudisseerden luid bij de vaststelling. Aan het begin van de vergadering probeerden Jan Aris Eelman van Eiland Belang en Veronne Koot - die namens Texels Belang in de gemeenteraad zit, maar een stemverklaring aflegde omdat ze niet het standpunt van haar partij volgde - het punt nog van de agenda te krijgen. Zij kregen geen enkele steun van de andere partijen. Uiteindelijk stemden alleen Jan Aris Eelman en Veronne Koot (die om een hoofdelijke stemming had gevraagd) tegen het plan. 

Het vaststellen van het bestemmingsplan is nog geen definitief 'ja' voor de brouwerij. Hier zal een aparte bouwaanvraag op moeten volgen die aan het bestemmingsplan getoetst wordt. Martin van der Loef, directeur van de brouwerij, was zichtbaar opgelucht. "Er is natuurlijk nog een lange weg te gaan. Maar ik ben blij dat Texel ons de kans biedt om door te groeien."

De Texelse Roparunners zijn aangekomen in Rotterdam.
Roparunners gefinisht in Rotterdam Algemeen 19 uur geleden 37
Afbeelding
De Omgevingswet in de praktijk Algemeen 20 uur geleden
Hulpdiensten in actie op het vliegveld.
Deense militair overleden na parachutesprong Algemeen 19 mei, 17:00 14
Een deel van de Texelse Roparunners bij de houten roltrappen van de Sint-Annatunnel onder de Schelde in Antwerpen. Dat is halverwege de route.
Roparunners op helft van de route Algemeen 19 mei, 13:30 5
Sperwer versus merel: 1-0
De Lezersfoto - Hebbes Algemeen 19 mei, 08:00
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig! - Femke Halsema Algemeen 18 mei, 10:30
Bordje bij paal 9.
De Lezersfoto - Zand erover Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
Vacature Service Monteur Texel 17 mei, 17:53