Schets van de binnenkant van het nieuwe Thijssehuis.
Schets van de binnenkant van het nieuwe Thijssehuis. Foto: DP6 architectenstudio

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Thijssehuis gaat definitief door

Politiek

De bouw van het Thijssehuis in Den Burg gaat definitief door. Een meerderheid in de raad is woensdagavond akkoord gegaan met een investering van €12.176.907,-.

Texels Belang, PvdA, GroenLinks, CDA en D66 (samen elf zetels) waren voor, VVD en GroenZwart (samen drie zetels) waren tegen. Hart voor Texel (een zetel) ontbrak vanwege vakantie.

Dat twaalf miljoen een hoog bedrag is, was een punt waar alle partijen het wel over eens waren. Volgens de meerderheid die voorstemde, is het Thijssehuis een investering in de toekomst, de infrastructuur, de jeugd en de leefbaarheid van het eiland. 

Het cultuurcentrum wordt het nieuwe onderkomen voor Artex, de bibliotheek, Young 4 Ever en Radio Texel. Er komt een dorpshuisfunctie in, een theaterruimte en een expositieruimte. 

Een voorstel van GroenZwart om het Thijssehuis via een volksraadpleging eerst nog aan de bevolking voor te leggen, kreeg geen enkele steun. Diverse partijen gaven aan zeker niet tegen een volksraadpleging te zijn, maar niet meer op een moment dat vrijwel alles in de startblokken staat zoals nu het geval is. Zodra de gemeente het werk gegund heeft, kan de aannemer beginnen.

Er wordt al sinds 2017 gesproken over het cultuurcentrum aan de Keesomlaan op de plek waar de Thijsseschool heeft gestaan. Het was een proces dat tijd in beslag nam, waarbij intussen door onder meer de inflatie, de oorlog in Oekraïne en exorbitante stijgingen van bouwmaterialen de kosten opliepen.

Afbeelding
Dwaalgast bij de ijsbaan Algemeen 15 uur geleden 26
Afbeelding
Texelse Bierbrouwerij doneert €10.364,- aan Texelse Vuurtoren Algemeen 16 uur geleden 6
Afbeelding
Nieuwe locatie voor Kerstconcert Artex Wereldkoor en Folky Vibes Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Sint op toeristische toer Algemeen 27 nov., 16:40 1
Afbeelding
Denise Betsema op de weg terug Algemeen 27 nov., 12:17 5
Afbeelding
Dorpsbezoeken Sinterklaas niet zonder slag of stoot Algemeen 26 nov., 13:30
Afbeelding
Goede Doelen Sint brengt cadeau mee voor kinderboerderij Algemeen 26 nov., 11:12
Afbeelding
De lezersfoto - Uit koers Algemeen 26 nov., 08:30