De twee zilverlindes op het schoolplein aan de Keesomlaan in Den Burg.
De twee zilverlindes op het schoolplein aan de Keesomlaan in Den Burg. Foto: Partij van de Bomen

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

HvT in actie voor twee zilverlindes

Politiek

Hart voor Texel wil volgende week in de raadsvergadering een poging ondernemen om de twee zilverlindes op het schoolplein bij het pand van de Thijsseschool aan de Keesomlaan in Den Burg te behouden.

De partij dient woensdagavond tijdens de raadsvergadering een motie in waarin het college wordt opgeroepen om te onderzoeken waar de mogelijkheden liggen om de twee zilverlindes te behouden of te verplaatsen.

De bomen staan op de nominatie om gekapt te worden in verband met de aanstaande sloop van het pand waar de Thijsseschool in heeft gezeten. Dat gebeurt in aanloop naar de komst van het nieuwe cultuurcentrum aan de Keesomlaan.

Hart voor Texel zegt zich te baseren op de petitie tegen het kappen van de bomen die recent werd gehouden en het kostenplaatje dat de Texelaars die de bomen willen behouden op tafel hebben gelegd. Volgens het college kost behoud €15.000,- tot €20.000,- per boom. De Texelaars die de bomen willen behouden, kregen een offerte van €10.500,- voor het behoud van de bomen.

Hart voor Texel: “Omdat er ook al een verschil van inzicht bestaat over het herplanten van de bomen, vinden wij dat een goed gesprek en gedegen onderzoek noodzakelijk is. Wij hadden gevraagd om de bomen voorlopig nog niet te kappen, zolang er geen duidelijkheid is over aanbesteding over het nieuwe Thijssehuis.”

Volgens het college, dat onderzoek liet doen naar verplaatsing van de twee bomen, is de slagingskans van verplaatsing het grootst bij een voorbereidingstijd van twee jaar. Dat kost €15.000,- tot €20.000,- per boom. “Maar dit vergt uitstel van de realisatie van het Thijssehuis en is daarom geen optie. Verplaatsing zonder voorbereiding is de helft voordeliger, maar de kans op mislukking is te groot.”

Bedoeling is dat in de eerste helft van maart de sloop van het voormalig schoolgebouw begint. Volgens het college is de voorbereiding van de aanbestedingsprocedure gestart. “Het werk kan begin 2023 worden gegund, zodat de aannemer medio juni 2023 kan starten en het cultuurcentrum in juni 2024 kan worden opgeleverd.”

De provinciale partij Namens Noord-Hollanders heeft zich inmiddels ook over de twee zilverlindes ontfermt. De partij zegt blij te zijn dat Hart voor Texel een motie indient om de bomen te behouden. Statenlid Grethe van Geffen van Namens Noord-Hollanders was recent in Den Burg om het initiatief voor het behoud van de bomen te bekijken.

Het nieuwe cultuurcentrum moet het nieuwe onderkomen worden voor Artex, de bibliotheek, Young 4 Ever en Radio Texel.

Afbeelding
“Vrijwilligste vrijwilligers" koninklijk onderscheiden Algemeen 1 uur geleden 6
Afbeelding
Gemeente Texel zoekt een Projectassistent/ medewerker Grondzaken Algemeen 4 uur geleden 1
Afbeelding
Binnenlands Bestuur werpt zich op Emmalaan Algemeen 5 uur geleden 1
Afbeelding
Cursus strandvondsten bij Ecomare Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Texel zoekt een Teamleider Inrichting & Beheer Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
'Zesde man' moet het verschil maken Algemeen 9 uur geleden 3
Afbeelding
Laatste herinnering Om (niet-) akkoord te geven RPV Texel Verenigingen 10 uur geleden
Afbeelding
Volop nieuwe films Cinema Texel Algemeen 11 uur geleden