Logo texelsecourant.nl
De voorlanddijk bij het NIOZ.
De voorlanddijk bij het NIOZ.

Garantstelling acht ton voor dijk NIOZ

  Politiek

Texel trekt mogelijk een garantstelling van acht ton uit voor de versterking van de voorlanddijk bij het NIOZ.

Het college vraag de gemeenteraad dat bedrag beschikbaar te stellen, zodat het financiële plaatje voor de voorlanddijk van de NIOZ-polder na maanden van onderhandelingen en besprekingen rond is.

Het NIOZ ligt officieel buitendijks en in de oorspronkelijke plannen van het hoogheemraadschap voor de versterking van de Waddenzeedijk op Texel blijft dat zo. Daarin staat het plan om de primaire waterkering die voor het NIOZ langs loopt te versterken.

Het NIOZ is al een tijd bezig om de voorlanddijk die het instituut van het water scheidt te laten versterken, maar dat kost naar verwachting ruim acht miljoen euro extra.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en Rijkswaterstaat zijn bereid het grootste deel daarvan te betalen. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Texel zijn bereid de rest voor hun rekening te nemen.

In hoeverre Texel daadwerkelijk iets van de acht ton garantstelling moet uitgeven, is afhankelijk van de daadwerkelijke kosten van het versterken van de voorlanddijk. Wethouder Eric Hercules wijst erop dat het hoogheemraadschap altijd alle risico's meeneemt in de begroting, waardoor de kosten lager kunnen uitvallen dan begroot.

De raad moet nog een besluit nemen over het voorstel, evenals het college van hoofdingelanden van Hollands Noorderkwartier (het algemeen bestuur).

Versterking van de voorlanddijk betekent in de praktijk dat het NIOZ binnendijks komt te liggen en dat de gebouwen plus alle apparatuur (met een waarde van bijna honderd miljoen euro) beter beschermd zijn tegen overstroming.

Dat betekent voor het NIOZ (met circa 250 werknemers) dat het aantrekkelijker wordt om op Texel te blijven.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De verkoop van plastic flesjes - zoals burgemeester Uitdehaag bepleit - moet verboden worden:Reageren!