Afbeelding

Behoud van zelfstandigheid voor Texel van enorm groot belang

Politiek Vanuit de lokale politiek

Het is belangrijk dat Texel een zelfstandig eiland blijft. Dat staat in het verkiezingsprogramma van Lijst 7: Hart voor Texel. Samenwerking in de gemeenschappelijke regelingen met de Noordkop gemeenten is daarbij van groot belang. Maar ook met de Waddeneilanden moeten we blijven samenwerken, omdat we dezelfde identiteit hebben en ook gezamenlijke uitdagingen, zoals bereikbaarheid, toerisme, woningbouw, leefbaarheid, onderwijs, etc. Maar de zelfstandigheid mag Texel nooit verliezen, waardoor wij de regie over ons eiland kwijt kunnen raken.

De begroting is goed op orde en ook qua voorzieningenstructuur heeft de gemeente het goed voor elkaar. Waar vind je op een eiland met 14.000 inwoners een nieuwe sporthal van deze omvang, een middelbare school waar leerlingen een breed aanbod kunnen volgen, een brede school voor basisonderwijs, een cultuurcentrum en vele sportverenigingen? 

700 miljoen euro

Daarnaast wordt er ook hard gewerkt om de infrastructuur (wegen en fietspaden) goed op orde te krijgen. Dat moeten we ook zo houden. Daarom is het van belang dat we een financieel gezonde en draagkrachtige gemeente blijven. Dat is ook heel goed mogelijk. De geschatte jaaromzet van Texel is ongeveer 700 miljoen euro. En dat voor een eiland met 14.000 inwoners. Het toerisme is verantwoordelijk voor een groot gedeelte van de jaaromzet: 550 miljoen euro. En dat is bijna 80 procent. Daarom is het ook van belang dat we niet afhankelijk zijn van anderen voor de politieke beslissingen. 

Fusie

Je ziet in steeds meer gemeenten dat de landelijke partijen aandringen op samenwerking en schaalvergroting. Ook in Noord Holland zijn er diverse gemeente gefuseerd tot grotere gemeenten. Dat willen wij voorkomen. En waarom? Bestuurlijk zijn we dan afhankelijk van onze buurgemeenten, die andere belangen hebben dan de Texelaars. Samenwerking in de gemeenschappelijke regelingen met de Noordkop gemeenten is daarbij van groot belang. Maar ook met de Waddeneilanden moeten we blijven samenwerken, omdat we dezelfde identiteit hebben en ook gezamenlijke uitdagingen, zoals: bereikbaarheid, toerisme, woningbouw, leefbaarheid, onderwijs etc. Voor een draagkrachtige gemeente is het van belang dat we ook niet achteruitgaan in inwonertal. Het is wellicht van belang om te groeien om de grote opgaven op het gebied van toerisme en economie te kunnen waarborgen. 

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 13 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3