Afbeelding

Verkiezingen, en dan?

Politiek Vanuit de lokale politiek

Na 16 maart 2022 zijn de stemmen geteld en is een nieuwe gemeenteraad een feit. Maar wat wordt er eigenlijk met uw stem gedaan?
Heeft u daar als kiezer eigenlijk wel zicht op? Ziet u wat de partij waar u op gestemd heeft met uw stem doet?

Terwijl er veel op gang komt. Coalitieonderhandelingen. Wie met wie, wat gaan we doen, wie mag er wethouder worden en waar gaat hij of zij over?
Een aantal partijen die samen de meerderheid hebben, steken de koppen bij elkaar en gaan afspraken maken. Welke partijen en wat voor afspraken er gemaakt worden, wat ziet u daar van?

De krant meldt hooguit welke partijen met elkaar praten. Transparantie is meestal niet de eerste prioriteit. Het is geven en nemen en als heel Texel meekijkt wordt dat soms nog ingewikkelder om iets weg te geven.
Ook over de wethouders maken de beoogde coalitiepartners achter gesloten deuren afspraken.

Zou u niet wat meer zicht willen hebben op wat hier gebeurt of wat meer discussie over willen? Zeg maar: een nieuwe bestuurscultuur. U heeft tenslotte een voltallige nieuwe gemeenteraad gekozen, die als taak heeft de Texelaars te vertegenwoordigen.

Bij de coalitievorming wordt onderhandeld om zaken binnen te halen die men graag gedaan wil hebben. Op die manier kunnen zaken binnen worden gehaald door een partij, waar eigenlijk geen raadsmeerderheid voor is.

Is het niet logisch om met de voltallige raad een gezamenlijke agenda voor de komende 4 jaar op te stellen, een zogenaamd raadsakkoord?
Met een raadsakkoord is er geen coalitievorming. De gemeenteraadsleden kunnen beslissen zonder last van de gemaakte afspraken in een coalitie.

In het raadsakkoord (dus door de gehele gemeenteraad opgesteld) wordt vastgelegd welke grote dossiers de komende 4 jaar aan de orde komen.
De wethouders worden door de gemeenteraad aangesteld. Normaal een formaliteit omdat de coalitie het al beklonken heeft. Bij een raadsakkoord is dit aanstellen wel een echte keuze van de gemeenteraad.

Er is immers geen coalitie die de wethouders al besproken heeft. De wethouderskandidaten kunnen solliciteren op een wethouderschap en de gehele gemeenteraad kiest. De beste kandidaat op de beoogde functie, geen partijpolitiek, een wethouder zit er voor heel Texel.

Het CDA is een groot voorstander van het raadsakkoord.
Het biedt kans op een nieuwe bestuurscultuur met meer transparantie
Die nieuwe bestuurscultuur is voor ons een belangrijk speerpunt bij de komende verkiezingen.

Afbeelding
Klaas Dirk Koorn Lid in de Orde van Oranje-Nassau Algemeen 1 uur geleden 8
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Peter Betsema Algemeen 1 uur geleden 28
Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 17 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58